10x lifehacks die tuinieren nét wat makkelijker maken

Je kent ze wel: lifehacks. Het zijn tips die het leven een stukje makkelijker maken. De volgende lifehacks voor in de tuin konden we daarom niet voor ons houden!

1 Seizoensgerichte planten eenvoudig vervangen
Heb jij jouw plantenborders mooi en netjes ingericht, maar gaan de planten niet alle seizoenen mee? Geen probleem! Je kunt ze namelijk gemakkelijk vervangen door andere planten als het eind van het seizoen nadert. Graaf plastic of terracotta bloempotten in op de juiste plek. Hier kun je vervolgens de nieuwe planten (met pot) inzetten wanneer er een nieuw seizoen aanbreekt.

2 Kweken in gebruikte schillen
Zaai en kweek jij je planten helemaal zelf op, dan maak je waarschijnlijk gebruik van opkweekpotjes voor je jonge zaailingen. Wil je kweken in afbreekbare potjes, maar zoek je een goedkopere oplossing? Maak dan gebruik van schillen van een citroen of bijvoorbeeld een sinaasappel! Snijd de sinaasappel of citroen door de helft en hol deze uit, doe er potgrond in en je bent klaar! Wanneer de zaailing groot genoeg is om de grond in te gaan kun je hem met schil en al ingraven. De schil breekt vanzelf natuurlijk af.

3 Kweken in een wc-rolletje
Een andere manier om plantjes te kweken in een afbreekbaar potje is in een wc-rolletje. Knip een stukje van het wc-rolletje af en vouw de onderkant zoals op de foto. Een beetje potgrond, zaadjes erin en je bent klaar! Na verloop van tijd zal het wc-rolletje, net als de schillen, vanzelf afbreken.

4 Een calcium boost voor je tuin
Oude eierschalen hoef je niet meer weg te gooien, het is namelijk een hele goede manier om calcium toe te voegen aan de bodem. Maak de eierschalen kapot met een hamer en een theedoek of doe ze in een blender. Zorg er voor dat het hele kleine stukjes schaal zijn. Anders duurt het lang voordat de schalen zijn vergaan.

5 Plantenlabels
Scherven brengen geluk! Waarom zou je ze dan weggooien? Je kunt er ook plantenlabels van maken. Schrijf een naam op een scherf en steek het in de grond. Op zoek naar andere leuke plantenlabels? Kijk dan naar onze blogitems over 'Do it yourself-projecten'.

6 Voorkom roest op je tuingereedschap
Met een emmer zand en wat olie, ga je het roesten van tuingereedschap tegen. Smeer het gereedschap in met olie en steek het in de emmer met zand. Je kunt op deze manier veel langer met je gereedschap blijven werken!

7 Drijvende bloemen
Een mooie manier om met bloemen te decoreren, is door ze te laten drijven in een schaal met water. Toch is het nog lastig om de bloemen mooi recht te laten drijven zonder dat ze kantelen. Dit los je gemakkelijk op! Steek het kleine steeltje door een stukje bubbeltjesplastic, hierop blijven de bloemen mooi recht drijven!

8 Gekleurde bloemen
Ben jij de rode en gele rozen uit je tuin zat, of heb je voor een gelegenheid (bijvoorbeeld een bruiloft) een andere kleur rozen nodig? Kleur ze zelf! Zet de stelen van de rozen in een glas met kleurstof naar keuze en laat het een dag intrekken. De kleur van de rozen is nu veranderd!

9 Plantenhangers maak je voortaan zelf!
Eén van de blijvende woontrends is het verzamelen van groen in huis. We kunnen maar niet genoeg krijgen van schattige kamerplanten, zoals het pannenkoekplantje. Je kunt ze neerzetten, maar ook ophangen en hoe leuk is het dan om zelf een plantenhanger te maken? Wat heb je nodig: textielgaren, schaar en een plant in een leuke pot.

10 Rozen kweken in een aardappel
Wist je dat je rozen kunt kweken door ze af te knippen? Knip gezonde stelen af, steek ze in grote aardappels, en begraaf ze vervolgens een paar centimeter in een gezonde bodem (zoals Cocolite-11). De aardappel houdt de stelen vochtig en helpt met het ontwikkelen van het wortelsysteem. Het is een perfecte manier om de rozentuin uit te breiden zonder veel geld uit te geven.

Wilma’s Tuin
Je bent nu op de hoogte van een aantal lifehacks voor in de tuin! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Om dit te bereiken moet je je tuin goed onderhouden. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Daarnaast vind je op www.wilmastuin.nl alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want… Wilma’s Tuin laat je planten stralen!