13x Grond verbeteren op biologische manier
Compost, compostthee, kelp, koffiedik… het zijn allemaal grondverbeteraars die voedingsstoffen en nuttige bacteriën of schimmels bevatten waarmee je op een biologische manier je grond verbetert. Welke grondverbeteraar geschikt is voor jouw tuin? Je leest het hieronder!
1. Grond verbeteren met compost
Compost laat op een mooie manier zien hoe de natuur werkt. Organisch afval zoals koffiedik, groente- en fruitafval wordt door regenwormen en allerlei nuttige bacteriën en schimmels afgebroken, waaruit - in combinatie met water en zuurstof - compost ontstaat. Compost bevat onder meer nitraten, nuttige bacteriën en humus. Het is een natuurlijke voedselbron voor je planten en groenten en verbetert de structuur van de grond. Zo is het een uitstekende bodemverbeteraar om door zandgrond te werken; de grond zal beter vocht vasthouden waardoor voedingsstoffen in de grond beter door de planten worden opgenomen. Goed verteerde compost geeft extra stikstof aan de planten, daarom is compostthee heel populair.
2. Compostthee voor nog meer voedingstoffen
Compostthee bevat nog meer nuttige bacteriën en schimmels dan compost. De grond wordt er heel vruchtbaar van. Je maakt zelf compostthee door 10 liter chloorvrij (!) water -dus geen leidingwater maar regenwater- te mengen met 250-300 g mest (bijvoorbeeld wormenmest) , met 10 g kelp (zeewier) of zeezout, 50 g melasse (stroop van rietsuiker of suikerbieten) en eventueel een handje lavameel. Meng het geheel in een grote emmer. Gebruik een aquarium- of vijverpomp om de thee goed te beluchten. Laat het 24 uur in de emmer met pomp staan. Gebruik een pomp met een capaciteit van minstens 1 liter lucht per minuut per 1 liter brouwsel. Meng 1 deel thee met 5 delen water. Gebruik de compostthee binnen vier uur. Of zet de compostthee koel weg dan kun je deze een ongeveer week lang gebruiken.
3. Humuszuur; nuttig bijproduct
Humuszuur is een heel waardevol en voedingsrijk product voor het bodemvoedselweb en voor het transport van de voedingsstoffen in de plant. En dat terwijl humuszuur eigenlijk een bijproduct is van de afbraak van organisch materiaal.
4. Kelp (zeewier), een populaire voedingsstof
Kelp is zeewier en een goede grondverbeteraar. Vooral het knotswier (Ascophyllum nodosum) is heel populair. Dit zeewier komt voor in de Noordzee en langs de Atlantische kusten en groeit bijna een meter per dag! Zelfs bij een temperatuur net boven het vriespunt. Dit geeft al aan dat het zeewier krachtige groeihormonen bevat. Ook bevat het sporen van stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Kortom: zoveel nuttige voedingsstoffen dat het wel een meststof op zichzelf lijkt!
5. Koffiedik niet weggooien!
Koffiedik bevat stikstof en sporenelementen in overschot, niet weggooien dus! Het zorgt voor een iets zuurdere grond. Gebruik niet te veel, want het trekt ook bacteriën aan.
6. Mooi blad met wormenmest
Wormenmest bevat verteerde humus, stikstof en veel andere sporenelementen. Eén tot anderhalf kopje per plant is al genoeg voor een gezonde groei van de plant. Vermeng de wormenmest gelijkmatig door de grond.
7. Guano, vogelmest voor je tuin
Guano zijn de uitwerpselen van vleermuizen en zeevogels vanuit de hele wereld. Verse uitwerpselen hebben over het algemeen een hoger stikstofgehalte dan oudere uitwerpselen. Oude guano bevat meer fosfor, maar dit is ook afhankelijk van welke soort vogelmest je gebruikt.
- Mexicaanse guano: hoog stikstofgehalte
- Peruaanse guano: hoog stikstof- en fosforgehalte
- Jamaicaanse guano: hoog fosforgehalte
- Indonesische guano: hoog fosforgehalte
Guano kan worden gebrouwen als compostthee en zo worden toegepast als langzaam werkende meststof/grondverbeteraar.
8. Sterke wortels met Rock Fosfaat
Is een zeer langzaam werkende meststof. Het kan tot 30% fosfor bevatten. Fosfor zorgt vooral voor een goede wortelvorming.
9. Bloedmeel voor een goede groei
Wanneer je veel bladgroenten kweekt, kan bloedmeel ze een echte boost geven! Bloedmeel is gedroogd en gemalen bloed afkomstig uit slachthuizen. Het zit boordevol stikstof. Geef niet te veel in een keer om overbemesting te voorkomen.
10. Grond verbeteren met greensand
Is het meest voorkomende mineraal op aarde. Het is een belangrijke bron van silica, ijzer, fosfor en kalium. Greensand is een langzaam werkende voedingsstof. Greensand is verkrijgbaar in verschillende vormen: kiezels, korrels en strooizand.
11. Langzaam werkende grondverbeteraar: verenmeel
Goed voor je compost of als additief. Het heeft een hoog stikstofgehalte en het is langzaam werkend. De veren zijn afkomstig uit het slachthuis, gestoomd, gedroogd en vermalen tot een poederachtige substantie.
12. Beendermeel, grondverbeteraar met fosfor en kalk
Beendermeel bestaat uit vermalen botten van koeien dat wordt verzameld bij slachthuizen. Het bevat vooral fosfor en kalk.
13. Bodem verbeteren met dolomietkalk
Een waardevolle bodemverbeteraar voor zure bodems. Dolomietkalk wordt vaak verwerkt in allerlei soorten potgrond. Dolomietkalk bevat veel kalk en magnesium.