5 tips voor meer insecten in je tuin

Vlinders, bijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van fruitbomen, lieveheersbeestjes en oorwormen zorgen voor een schitterend bloeiende roos omdat ze de bladluizen opeten, en spinnen vangen allerlei vliegjes en muggen. Kortom: insecten in je tuin zijn belangrijk! Hoe je meer insecten naar je tuin lokt? Wij geven tips!

1. Meer insecten in je tuin met bloemen
Veel bloemen zitten boordevol nectar, en laat insecten daar nou dol op zijn; het is hun voedsel! Zorg dus het hele jaar door voor een tuin met bloeiende planten en struiken. Lente: Denk aan bloembollen – zoals narcissen en tulpen – in het vroege voorjaar en de lente. Ook het maarts viooltje en bloesembomen zoals fruitbomen en magnolia’s zijn aantrekkelijke vroegbloeiers. Zomer: Ga in de zomer voor een variatie aan kleur en geur met een paar mooie vlinder- en bijenplanten: Zinnia’s, Verbena, maar ook vlinderstruiken en bloeiende kruiden zoals salie, tijm of marjolein zijn heel aantrekkelijk voor allerlei insecten. Herfst en winter: Denk in de herfst en de winter aan laatbloeiende planten, zoals herfstasters en struikklimop. Bekijk meer mooie planten in de winter.

2. Bloemenweide aanleggen
Natuurlijk is de keuze aan bloemen nog veel groter, dan de planten die wij genoemd hebben bij de eerste tip. Door een variatie aan bloeiende planten te zaaien of te planten is er voor iedere soort vlinder of bij wel iets te vinden. Heb je nog een stukje in je tuin over? Denk er dan eens over na om een bloemenweide aan te leggen. Dit is heel nuttig voor allerlei insecten, ziet er mooi uit en is leuk om uit te plukken!

Wil je zeker weten dat vlinders of bijen blij worden van jouw keuze aan bloemen en planten? Kies voor onze vlinder– of bijenplanten!

3. Zorg voor beschutting en insectenwoningen
Insecten in je tuin krijg je sneller als je voor aangename plaatsen zorgt waar de beestjes kunnen overwinteren of zich kunnen vestigen. Veel insecten houden bijvoorbeeld van rommelhoekjes. Laat daarom eens wat afgevallen blad in de tuin liggen, of stapel hier en daar wat stenen op elkaar; zeker weten dat veel insecten er hun woonplaats vinden! Wat hoopjes zand of een zandbak zijn heel geschikt als huisvesting voor aardhommels of zandbijen. Houd een zandbak voor kinderen en een zandbak voor bijen uiteraard wel gescheiden. Last but nog least; je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor een insectenhotel! Hier overwinteren allerlei bijen en andere insecten én het zorgt direct voor veel sfeer in de tuin.

4. Nuttig onkruid
Misschien haal je het liefst ieder onkruidje dat je ziet direct weg, maar als je meer insecten in je tuin wilt, is het goed om die gewoonte iets te veranderen. Veel onkruid is namelijk van groot belang voor verschillende insecten. Lieveheersbeestjes smullen bijvoorbeeld van brandnetels, en de rupsen van verschillende vlinders leven er ook van. En wat dacht je van paardenbloemen! De bloemen zijn goed voor bijen en vlinders. Door zo nu en dan wat onkruid door de vingers te zien, heet je verschillende insecten op een natuurlijke wijze welkom in je tuin.

5. Ga voor biologische producten
Als je meer insecten in je tuin wilt, is het belangrijk dat je géén chemische middelen gebruikt. Het klinkt misschien heel logisch, maar toch weten veel mensen niet hoe gevaarlijk chemische middelen voor insecten zijn. Door biologische producten te gebruiken, weet je zeker dat je geen schade aanricht aan het welzijn van insecten. Bekijk hier ons assortiment aan biologische producten.

Insecten in je tuin zorgen voor balans en evenwicht. Wist je dat ze ook heel belangrijk zijn voor een goede oogst uit je moestuin?

Lees meer over ecologisch tuinieren.

Bekijk ook: 6 tips voor een diervriendelijke tuin!