7 x geneeskrachtige kruiden

Met kruiden breng je allerlei gerechten en thee op smaak, maar wist je ook dat veel kruiden een geneeskrachtige werking hebben? Wij zetten zeven geneeskrachtige kruiden voor je op een rij!

1. Salie
Salie (Salvia) is een schitterend kruid met zacht blad. Er zijn verschillende soorten salie, de ‘echte salie’ ofwel Salvia officinalis wordt vooral gebruikt als keukenkruid, de andere soorten kun je als sierplant aanplanten in de tuin. Van Salvia officinalis kun je het hele jaar oogsten. Het blad smaakt heerlijk bij zowel hartige als zoete gerechten en in thee. Salie kan verkoudheid, keelpijn en mondzweertjes verlichten, en de spijsvertering bevorderen. Ook wordt gezegd dat je concentratievermogen en geheugen verbeterd worden door salie. Gebruik het kruid met mate, te veel zou giftig kunnen zijn.
Zelf salie zaaien.

2. Rozemarijn
Het houtige kruid rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een smaakmaker in veel gerechten; door stoofschotels en bij vis, maar ook bij vlees, aardappeltjes en zelfs in koekjes! Rozemarijn is zowel vers als gedroogd goed te gebruiken. Naast dat het lekker is, heeft het ook een geneeskrachtige werking. Het bevordert de spijsvertering en bloedsomloop. Ook zit het boordevol vitamine c en zal het helpen bij een goede verzorging van de huid. Vroeger deed men daarom vaak een paar takjes rozemarijn in het badwater. Zelf rozemarijn kweken is niet moeilijk.
Zelf rozemarijn zaaien

3. Munt
Munt; wie kent het niet. Vooral door de welbekende verse muntthee is dit kruid heel populair geworden. Het kruid gedijt goed in ons klimaat en heeft de eigenschap zich snel te verspreiden. Als je niet wil dat het in je hele tuin opduikt, kun je munt het best in een pot kweken. Munt behoort tot de geneeskrachtige kruiden, omdat het een kalmerende werking heeft op de darmen. Vooral mensen met het prikkelbaar darm syndroom kunnen er plezier van hebben. Ook heeft het kruid een antibacteriële werking. Gebruik het bijvoorbeeld als natuurlijk spoelwater voor je mond! Daarnaast kan alleen de geur al helpen tegen misselijkheid.
Zelf munt zaaien

4. Peterselie
Peterselie is een bekende keukenklassieker die niet mag ontbreken in het rijtje met geneeskrachtige kruiden! Het is een tweejarige plant, die goed gedijt in ons klimaat. Afhankelijk van het zaaimoment, kun je ook in de winter van de plant oogsten. Peterselie is lekker door allerlei sauzen en soepen, en staat prachtig als garnering bij veel gerechten. Het kruid zit boordevol vitamine c en is goed voor de nieren en de lever. Ook werkt het vochtafdrijvend, bloedzuiverend en kan het een positieve werking hebben op de stofwisseling. Kortom: een heel gezond en geneeskrachtig kruid, dat niet mag ontbreken in je kruidentuin!
Zelf peterselie zaaien

5. Basilicum
Basilicum is een bekend mediterraan kruid dat veel verwerkt wordt door Italiaanse gerechten. Het mooie glimmende blad heeft een grote sierwaarde in de tuin én op je bord. Het kruid is een eenjarige plant en niet winterhard, dus het best zaai of plant je het kruid ieder jaar opnieuw. Basilicum bevordert de spijsvertering en kan een kalmerende werking hebben.
Zelf basilicum zaaien

6. Koriander
Koriander is een frisse smaakmaker met pittige ondertoon. Het kruid wordt veel gebruikt in sauzen en soepen in de Indiase, Thaise en Mexicaanse keuken. Zowel het blad als het zaad van dit kruid is eetbaar. De geneeskrachtige werking zit vooral in de hoeveelheid ijzer die koriander bevat. Hierdoor kan het helpen tegen bloedarmoede en het afweersysteem versterken. Ook kan koriander menstruatiepijn verlichten en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen.
Zelf koriander zaaien

7. Tijm
Tijm is een mooi kruid voor jouw kruidentuin! Het behoort tot de geneeskrachtige kruiden omdat het kan helpen bij keelpijn, ontstoken tandvlees én bronchitis. Maar ook door het hoge ijzergehalte is het een gezond kruid. Verder zou het kruid helpen bij vetverbrandig en bij overmatig zweten. Tijm is een vaste plant, maar niet winterhard, dus bedek de plant bij vorst met een vliesdoek of kweek het een pot. Tijm is goed te stekken.
Zelf tijm zaaien

Geneeskrachtige kruiden in de tuin
Bovenstaande geneeskrachtige kruiden passen natuurlijk goed in een kruidentuin, maar kun je ook zaaien of aanplanten in de siertuin of moestuin. In de moestuin zijn kruiden voor veel planten goede buren. Met hun geur trekken ze veel nuttige insecten, zoals bijen en vlinders aan, of weren ze juist schadelijke beestjes. Je kunt kruiden zaaien of planten.
Bekijk ons hele assortiment kruidenzaden.