Alles over water geven

Water is absoluut onmisbaar voor planten! Zonder water kan de plant simpelweg niet groeien. We leggen je uit hoe dit komt en hoe je je planten van water kunt voorzien.

Waarom heeft een plant water nodig?
Om te overleven heeft een plant fotosynthese nodig. Dit zorgt voor groei, vorming van blad, maar ook voor bloei en smakelijke vruchten. Het is het proces waarbij de plant CO2 en water omzet in glucose en zuurstof, met de energie van (zon)licht. Het vindt plaats in de bladkorrels en de glucose die vrijkomt wordt omgezet tot bouwstoffen of gebruikt als energie voor de plant. Om fotosynthese te laten plaatsvinden zijn drie dingen nodig: 1) (zon)licht, 2) CO2, 3) water. Dit geeft meteen antwoord op de vraag waarom een plant water nodig heeft, simpelweg om te kunnen groeien.

Wanneer moet je water geven?
Wanneer je je planten water geeft, hangt af van veel verschillende factoren. Staan je planten bijvoorbeeld buiten, in de vollegrond, dan worden ze meestal van water voorzien door Moeder Natuur. In de bodem is water aanwezig, waar de planten vaak een tijdje uit kunnen putten en als het écht een langere periode droog is, zoals in de zomer, dan zul je de natuur een handje moeten helpen. Planten in potten en bakken drogen sneller uit dan planten in de vollegrond en hebben dan ook dagelijks water nodig, vooral als ze buiten staan. Voel of de aarde vochtig genoeg is en geef indien nodig water. Let vooral goed op gedurende warme zomerdagen! Kamerplanten profiteren natuurlijk niet van regen en zul je daarom zelf regelmatig water moeten geven. Hoe vaak en hoeveel je geeft, hangt ook weer af van de plant, de plaats waar deze staat en andere factoren. Over het algemeen kun je het beste even voelen aan de grond, deze moet niet kletsnat, maar ook niet te droog zijn. Steek je vinger eens in de grond en haal hem er weer uit… Kleeft er nog aarde aan? Dan is de grond nog te vochtig en kun je beter even wachten met water geven. Twijfel je over de specifieke behoeften van jouw plant? Zoek dit dan even uit voor je hem verdrinkt of laat verdorren.

Tijdstip van water geven
Of planten nu binnen of buiten staan, het beste moment van de dag om water te geven is in de ochtend. Het is dan nog redelijk koel. Zou je later op de dag water geven, dan zouden je planten last kunnen krijgen van verbranding door het water wat op de bladeren ligt.

Hoe geef je water?
Er zijn verschillende manieren om water te geven. Denk bijvoorbeeld aan een gieter of tuinslang. Voor kleine, jonge planten is het aan te raden een gieter of flesje met een fijne broes te gebruiken, hiermee komt het water minder hard aan en voorkom je schade aan de tere planten. Water geven kan nog wel een tijdrovend klusje zijn, daarom zijn er ook hulpjes die het water geven wat makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een druppelsysteem of kies voor de Wilma kweeksystemen. Deze systemen voorzien de planten op een professionele wijze van water. Je leest er meer over in het artikel over deze Wilma systemen.

Voedingsstoffen aan het water toevoegen
Je kunt je plant versterken door voeding, maar ook door boosters en stimulatoren aan het water toe te voegen. Let er altijd op dat je voor voedingsstoffen kiest die je kunt vermengen in het water, er zijn namelijk ook voedingsstoffen die je bijvoorbeeld moet strooien. Over het algemeen kun je vloeibare voedingsstoffen aan het water toevoegen. Hoe je dit het best doet en in welke verhouding hangt af van welke voedingsstoffen je gebruikt.