Biologisch tuinieren begint met een gezonde bodem

De ‘vruchten’ van biologisch tuinieren zijn groenten en fruit zonder pesticiden en een betere zorg voor het milieu. Maar het start allemaal met een gezonde bodem want dit is de basis voor gezonde planten.

Wat is er uniek aan biologisch tuinieren?
Een biologische tuinier maakt alleen gebruik van natuurlijke middelen en werkt zoveel mogelijk met de natuur mee. Hij zorgt voor een gezonde bodem, een gevarieerde beplanting en een rijk dierenleven in zijn (moes)tuin waardoor plagen en ziektes minder snel toeslaan. De grond wordt verbeterd met al of niet zelfgemaakte compost; dit bevat veel humus wat ook goed is voor het bodemvoedselweb.

Wat is het bodemvoedselweb?
In de bodem leven heel veel verschillende organismen zoals regenwormen, mycorrhiza (nuttige schimmels), nematoden en nuttige bacteriën. Zij leven onder meer van humus, koolhydraten en eiwitten. De ontelbare diertjes, bacteriën en schimmels vormen samen een ingewikkeld patroon en dat heet het bodemvoedselweb. Elk soort organisme heeft zijn eigen functie in het web. Met biologisch tuinieren houd je rekening met en maak je gebruik van het bodemvoedselweb door alle organismen hun eigen werk te laten doen en het niet te verstoren. De organismen zijn vooral actief in de rhizosfeer.

Rhizosfeer in tact houden
De rhizosfeer is de 2mm dunne zone rondom de plantenwortels waar het bodemvoedselweb het meest actief is. Het bodemleven leeft hier van de stoffen die de planten- en bomenwortels ’s nachts afscheiden. In de rhizosfeer worden voedingsstoffen in de bodem verwerkt met behulp van het bodemvoedselweb. De rhizosfeer verdedigt de plant ook tegen ziekten, ziekteverwekkers en schadelijke micro-organismen. Het is dus belangrijk om de rhizosfeer in tact te laten. De bodem buiten de rhizosfeer wordt de ‘bulk bodem’ genoemd.

Hoe krijg ik een gezond bodemvoedselweb?
Gebruik géén leidingwater
Leidingwater bevat chloor en chlooramines en laten nu deze stoffen het bodemvoedselweb doden als het contact maakt! Plaats een filter voor het chloor, of laat het water 24 uur in een tank staan om het chloor te laten verdampen. Voor chlooramines moet er een speciaal katalysatorfilter gebruikt worden. Een gewoon koolfilter is hiervoor niet afdoende.
Voeding en supplementen
De voedingsstoffen en additieven die gebruikt worden bij biologisch tuinieren bestaan uit natuurlijke ingrediënten. Ze zijn bedoeld om zowel om het bodemvoedselweb en de plant zelf te voeden. Vaak gebruikt worden onder meer: zeewier, humus, compost en/of compostthee, melasse, yucca-extract, guano, wormenmest, koffiedik, beendermeel, bloedmeel, greensand, dolomietkalk et cetera.
Grond verbeteren met nuttige bacteriën
Er zijn veel nuttige schimmels en bacteriën die je als biologisch tuinier zelf door de bodem kan werken om het bodemvoedselweb levend te houden. Veel van deze entstoffen bevatten een mengsel van mycorrhiza, Trichoderma, humaten en/of kelp (zeewier) bijvoorbeeld. Ook met compost verbeter je het bodemvoedselweb.

Lees hier meer over de verschillende voedingsstoffen.

Wist je dat biologisch tuinieren en ecologisch tuineren niet hetzelfde is? Ecologisch tuinieren gaat nog een stap verder.