Biologisch tuinieren doe je zo!
Biologisch tuinieren betekent dat je op een milieuvriendelijke manier tuiniert. Je zaait en plant biologisch geteelde zaden en planten, gebruikt biologische voedingstoffen om je planten op te kweken en voedt de bodem met natuurlijke substraten.
Bodem voorbereiden
Goede grond is het belangrijkste van je tuin, want het vormt de basis voor gezonde planten. Het is verstandig om zowel je moestuin, kruidentuin als siertuin zo nu en dan te bemesten. Hoe je dat op een biologische manier doet? Zo:
Moestuin
Voor je aan de slag gaat met planten of zaaien, bereid je de grond goed voor. Werk aan het begin van het seizoen (maart, april, mei) moestuinvoeding-1 door de grond. Deze biologische meststof bevat veel stikstof en dat is aan het begin van het seizoen heel waardevol voor de planten. Stikstof stimuleert namelijk de groei van de groene delen van planten.
Kruidentuin
Kruiden houden niet van te veel voedingstoffen in de bodem, maar aan het begin van het seizoen is het toch ook voor deze planten goed om wat meststoffen door de grond te werken. Gebruik bijvoorbeeld Biologische lavendel- en kruidengrond of moestuinvoeding-1.
Siertuin
Bij de aanplant van een nieuwe border is het verstandig de grond vooraf te verbeteren om de planten een goede start te geven. Werk bijvoorbeeld wat potgrond Cocolite-11 door de grond; dit maakt zware grond wat luchtiger en zorgt ervoor dat lichte grond meer vocht vasthoudt. Daarnaast profiteert de nieuwe aanplant ook van de meststoffen en mineralen die aan de potgrond zijn toegevoegd. Potgrond Cocolite-11 bestaat grotendeels uit gecomposteerde kokosvezel, een restproduct van de kokosproductie; daardoor is het 100 procent duurzaam en natuurlijk, en past het goed bij biologisch tuinieren.
Wilma Upgrade
Naast bovenstaande meststoffen en potgrond van kokosvezels kun je er ook voor kiezen om de organische meststof Wilma Upgrade door de grond te werken. Deze meststof zorgt voor een goede start van het (moes)tuinseizoen en werkt lang door. Lees hier meer over Wilma Upgrade.
Moestuin bemesten
In juni is het tijd voor de tweede bemesting. Vruchtgroenten geef je nu moestuinvoeding-2; deze voeding bevat veel kalium. Kalium zorgt voor sterke celwanden en goed transport van voedingsstoffen naar de vruchten. Zo groeien je vruchten beter. Bladgroenten en kruiden geef je nog steeds moestuinvoeding-1; zij hebben immers vooral voedingsstoffen nodig voor het ontwikkelen van fris en smaakvol blad. Biologische zaden en planten
Bij biologisch tuinieren werk je natuurlijk met biologische zaden en planten! Het verschil tussen biologische zaden en ‘gewone zaden’ zit in het productieproces. Bij biologische zaden wordt hierbij bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen wat bij andere zaden en planten vaak wel het geval is. Omdat er geen onnatuurlijke toevoegingen in biologische zaden en planten zitten, zijn de groenten en vruchten die hieruit voortkomen vaak heel lekker van smaak! Op onze website kun je biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen bestellen. Bijvoorbeeld:
Groenten: spinazie, stoksnijbonen, stamslabonen, broccoli, boerenkool, verschillende soorten sla, krulandijvie, radijs, tomaten, komkommers, paprika, courgette, pompoen, bosui en tuinkers.
Kruiden: peterselie, salie, paprika, tijm, kervel, bieslook, lavendel, rozemarijn, basilicum, koriander en citroenmelisse.
Bloemen: onder andere klaproos, oost-indische kers, zonnebloemen en cyanus mix bloemen.
Dit is een greep uit het assortiment, bekijk hier het hele assortiment zaden.
Ecologisch of biologisch tuinieren?
Vaak wordt er gedacht dat biologisch en ecologisch hetzelfde is. Toch is er verschil tussen beide termen. Biologisch tuinieren betekent dat je geen gebruik maakt van kunstmatige en chemische bestrijdingsmiddelen. Ecologisch tuinieren gaat net een stap verder; hierbij houd je rekening met de gehele leefomgeving. Je zorgt voor een diervriendelijke tuin en houdt rekening met de grondsoort bij de keuze voor planten. Lees hier meer over ecologisch tuinieren.