Bloembollen planten in de herfst

De herfst is dé tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten zoals narcissen, tulpen en blauwe druifjes. Ze zorgen al vroeg in het jaar voor kleur in je tuin!

Voorjaarsbloeiende bloembollen en de winter
Hoewel veel voorjaarsbloeiende bloembollen erg exotisch ogen, zijn deze bloembollen volledig winterhard. Ze hebben zelfs een periode van kou nodig om zich helemaal te ontwikkelen. Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je tussen eind september en half december. Ze bloeien dan in het daaropvolgende voorjaar.

Bloembollen kiezen
Voor je bloembollen kunt planten, moet je ze uiteraard eerst aanschaffen. Dit kan in een bloemenzaak, tuincentrum of via internet. Bloembollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en hoogtes; je kunt kiezen voor een kleurrijke mix of juist een combinatie in dezelfde kleur. Op de verpakking kun je lezen waar je ze het beste kunt planten.

Bloembollen planten
Verwijder op de plek waar de bollen moeten komen zo nodig eerst het onkruid. Plant de bollen op zandgrond drie keer zo diep als de hoogte van de bloembol om uitdrogen in de zomer te voorkomen. Op zwaardere grondsoorten kun je een plantdiepte aanhouden van twee keer de hoogte van de bloembol. Gebruik voor het planten een plantschepje, een bollenplanter of een pootstok. Plant de bollen altijd met de puntige kant naar boven. Bedek de bollen vervolgens met grond, druk deze licht aan. Geef de bollen na aanplant water. Plant de bollen 3 tot 10 cm uit elkaar, afhankelijk van de grootte van de bloembollen. Op de verpakking wordt de plantafstand vaak vermeld.

In wat voor grond groeien bloembollen het best?
Bloembollen hebben goed doorlatende grond nodig; is de grond te nat dan zullen de bollen wegrotten. Vooral in de winter kan dit op kleigrond een probleem zijn. Tuinier je op zware grond, maak de grond dan luchtiger door er vóór aanplant wat compost of zand doorheen te mengen. Bloembollen bevatten in principe alle stoffen die een plant nodig heeft om te gaan bloeien, maar een voedzame aarde is wel van belang om de bloembol ook te stimuleren. Om de grond in je tuin te verbeteren, kun je kiezen voor compost, potgrond of een substraat, zoals Wilma Growmix. Deze biologisch bemeste aarde heeft een luchtige structuur en is vrij van schadelijke schimmels. Het substraat bevat voedingsstoffen, waardoor de bloembollen tijdens het bloeien de voeding krijgen die ze nodig hebben.
Wilma Growmix bestellen? Klik hier.
Welke bloembollen ga jij planten? Laat het ons weten via social media!