Bloembollen planten

Welke bloembollen plant je het best in de herfst, welke zijn winterhard en met welke bloembollen kun je beter tot het voorjaar wachten? Wij geven antwoord!

Verschillende soorten bloembollen
Er bestaan drie verschillende soorten bloembollen. Voorjaarsbloeiende bloembollen, zomerbloeiende bloembollen en najaarsbloeiende bloembollen.
• Voorjaarsbloeiende bloembollen: plant je in de herfst en geven al vroeg in het voorjaar kleur aan je tuin. Denk aan: narcissen, tulpen en blauwe druifjes.
• Zomerbloeiende bloembollen: plant je vanaf eind april tot eind mei; deze bollen zijn over het algemeen niet winterhard. Ze geven in de zomer een rijke bloei. Denk aan: lelies en Crocosmia.
• Najaarsbloeiende bloembollen: plant je vanaf eind juli tot half september. Ze bloeien dan direct in het daaropvolgende najaar. Denk aan: herfsttijloos, najaarsklokje en saffraankrokus.

Hoe ziet een bloembol eruit?
Een bloembol heeft enigszins de vorm van een ui. De grootte is afhankelijk van de soort. De bol bevat alle stoffen die een plant nodig heeft om op het juiste moment te gaan bloeien. In het hart van de bloembol zit de bloem; om deze kiem zitten witte laagjes, die ook wel rokken worden genoemd. In de rokken zit al het voedsel opgeslagen, dat de plant nodig heeft om te groeien en bloeien.

Hoe plant je een bloembol?
Plant bloembollen altijd met de puntige kant naar boven. De diepte is afhankelijk van de bol, maar ook van de grond. Plant de bollen op zandgrond drie keer zo diep als de hoogte van de bloembol om uitdrogen in de zomer te voorkomen. Op zwaardere grondsoorten kun je een plantdiepte aanhouden van twee keer de hoogte van de bloembol. Gebruik voor het planten een plantschepje, een bollenplanter of een pootstok. Lees hier meer tips bij het planten van bloembollen.

Bollen of knollen?
Naast bloembollen zijn er ook knollen. Vaak worden de knollen onder de bloembollen geschaard. Toch zijn ze anders. Knollen bestaan niet zoals bollen uit verschillende lagen, maar vormen één geheel. Reservevoedsel van de knol zit in de wortel en in de stengels. Dahlia’s en knolbegonia’s zijn populaire knollen. Deze knollen plant je in het voorjaar en zijn net als zomerbloeiende bollen vaak niet winterhard.

Vorstgevoelige bollen en knollen overwinteren
Vorstgevoelige bollen en knollen zoals dahlia’s en begonia’s haal je het best voor het gaat vriezen uit de grond. Overwinter ze in zaagsel, mos of bladaarde, in een appelkistje of aardappel- of uienzak. Zorg dat de plek droog en vorstvrij is. Een vochtige plek kan ervoor zorgen dat de bollen en knollen gaan rotten. In het volgende voorjaar haal je de bollen tevoorschijn en plant je ze in je tuin. Zo kun je eindeloos genieten van de bollen en knollen.

Verwilderingsbollen
Heb je geen zin om ieder jaar opnieuw bollen te planten? Kies dan voor verwilderingsbollen, deze bollen vermeerderen zich vanzelf als ze ongestoord kunnen groeien.