
Bodemanalyse uitvoeren: ontdek op welke grond jij tuiniert
Als je weet op wat voor grond je tuiniert, wordt er vaak veel duidelijk. Je ontdekt welke planten het in jouw tuin wel en niet doen en het wordt duidelijk wat je eventueel kunt doen om de grond te verbeteren. Laat een bodemanalyse doen of ga zelf aan de slag met onderstaand stappenplan.
Bepaal op welke grond je tuiniert met een bodemanalyse
Er bestaan grof genomen vier soorten grond in Nederland: zand-, leem-, klei- en lössgrond. Zandgrond heeft de grootste korrels en is licht van kleur. Leemgrond heeft iets fijnere korrels en is iets donkerder van kleur dan zand. Kleigrond heeft de fijnste korrels, ook al zou je dat niet zeggen; de korrels hechten zich namelijk snel aaneen tot grote klonten. Kleigrond is donker van kleur. Ligt je tuin in Limburg dan bestaat de grond waarschijnlijk uit lössgrond. Löss is afgezet door de wind, heeft een gelige kleur en de grootte van de korrels ligt tussen die van zand en klei.
Stap voor stap bodemanalyse uitvoeren
Wat heb je nodig? Een plantenschepje, een emmer, een glazen of kunststof potje (er moet een deksel bij zitten en je moet er doorheen kunnen kijken), een liniaal en een beetje water.
• Stap 1. Graaf circa vier gaten in je tuin van minimaal twintig centimeters diep. Schep de grond onderuit de gaten en doe dit in de emmer.
• Stap 2. Verwijder de takjes, steentjes en ander materiaal uit de emmer, zodat alleen de grond overblijft. Meng de grond goed door elkaar.
• Stap 3. Vul de pot tot iets onder de helft met de verzamelde aarde. Vul aan met water tot net onder de rand, houd ongeveer een duimdikte over.
• Stap 4. Doe het deksel op de pot en schud de aarde en het water door elkaar, er ontstaat zo een moddermengsel.
• Stap 5. Zet de pot op een plek waar hij niet in de weg staat en laat hem daar 24 uur staan. Verplaats de pot tussendoor niet.
• Stap 6. Na 24 uur zie je waarschijnlijk dat er verschillende lagen zijn ontstaan in de pot. Dit komt door de zwaartekracht: de zwaarste deeltjes (zand) vallen het eerst naar beneden, de minder zware (leem) daarna en de lichtste (klei) als laatst. Door de dikte van de verschillende lagen te bekijken, weet je ongeveer hoe de verhouding zand, leem en kleideeltjes in jouw tuingrond is. Wil je het exact uitrekenen? Tel de dikte van de drie lagen dan bij elkaar op en deel de dikte van het afzonderlijke deel door de totale dikte. Vermenigvuldig de uitkomst keer honderd om te weten voor hoeveel procent je tuin uit een bepaalde grondsoort bestaat.
Simpele test
Heb je geen tijd voor een uitgebreide bodemanalyse? Ga dan voor deze snelle, simpele test: probeer van een handje tuingrond een rolletje te rollen. Als dat lukt, en je het rolletje ook nog eens kunt buigen, dan tuinier je op kleigrond. Kun je wel een rolletje rollen van de grond, maar kun je het niet buigen? Dan tuinier je waarschijnlijk op leemgrond. Kun je er helemaal geen rolletje van rollen, dan tuinier je op zandgrond.
Hoe kan ik klei- of leemgrond verbeteren?
Klei- of leemgrond is zware grond om op te tuinieren, maak de bodem wat losser door er compost of een bodemverbeteraar zoals Cocolite-11 door te werken.
Zandgrond verbeteren
Zandgrond is over het algemeen fijne grond om op te tuinieren, maar heeft wel als nadeel dat de grond vocht en voedingsstoffen slecht vasthoudt. Verbeter deze grond met bijvoorbeeld Cocolite-11 of compost.
Zuurtegraad meten
Wil je een complete bodemanalyse uitvoeren, dan is de zuurtegraad ook van belang. Deze meet je gemakkelijk met behulp van een pH-meter of bodemtest. Een pH tussen de 5,5 en 7,5 is normaal. Is de grond onder de 5,5, dan is deze te zuur en moet je kalk toevoegen; tenzij je ervoor kiest om vooral zuurminnende planten in je tuin te zetten. Grond met een pH-waarde boven de 7,5 is juist erg rijk aan kalk. Wil je deze grond minder kalkrijk maken, dan kun je er eventueel tuinturf doorheen mengen. Of verbeter de grond op biologische wijze, door koffiedik toe te voegen.
Goed voorbereid van start
Door een goede bodemanalyse te doen, ga je goed voorbereid van start. Wil je een moestuin of siertuin aanleggen? Bekijk dan waar je nog meer op moet letten bij het voorbereiden van de grond voor een siertuin of het voorbereiden van de grond voor een moestuin.