Combinatieteelt in de moestuin: zo doe je dat
Met combinatieteelt bedoelen we de invloed die planten op elkaar hebben. Dit kan negatief én positief zijn en door je goed in te lezen weet jij precies welke planten je naast elkaar moet zetten om een zo goed mogelijk resultaat te behalen in de tuin.
Combinatieteelt in de ecologische moestuin
Combinatieteelt is een heel ecologisch principe, je gaat namelijk uit van de invloeden die planten op elkaar hebben en houdt hier rekening mee om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Het is goed voor de natuur en het ecosysteem, wat er weer voor zorgt dat er meer nuttige insecten en mooie vlinders komen. Wanneer je een moestuin wilt aanleggen op ecologische wijze, dan is er een aantal basisprincipes. Hier kun je bij de aanleg van een moestuin al rekening mee houden, en zo ook met combinatieteelt. In onze blog over ecologisch tuinieren vertellen we je graag meer over de ecologische tuin.
Wat wil je gaan kweken?
Een van de belangrijkste dingen bij een moestuin is een planning waarbij je vooraf weet wat je wilt verbouwen. Als je dat weet, dan kun je je gaan verdiepen in die specifieke gewassen. Niet alleen de kennis over het zaaien en verzorgen van de individuele planten is hierbij van belang, maar ook de combinatieteelt. Je wilt namelijk vooraf al weten welke buren je de gewassen moet geven. Dat voorkomt ziektes en plagen en zorgt ervoor dat de planten elkaar versterken. Afrikaantjes bijvoorbeeld zijn een goede buur voor veel planten, ze helpen namelijk bij het voorkomen van aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren.
Wisselteelt in de ecologische moestuin
Om uitputting van de bodem en ziektes en plagen te voorkomen, is het goed om wisselteelt toe te passen. Dit betekent dat je jaarlijks de gewassen wisselt van plek, waarbij hetzelfde gewas pas om de vier, vijf jaar op dezelfde plek terechtkomt. Iedere plant heeft namelijk andere behoeften en wanneer je de gewassen niet zou wisselen zouden ziektes ontstaan en zou de bodem uitgeput kunnen raken. Wanneer je bijvoorbeeld aardappels te veel jaren achtereen op dezelfde plek zet, dan ontstaat er een aardappelmoeheid.
Het komt er eigenlijk in het kort op neer, dat elk gewas voeding uit de grond haalt en er weer afval in achterlaat. Wanneer er altijd hetzelfde gewas gekweekt wordt, dan raakt de grond uitgeput.
Benieuwd hoe je een moestuin begint? Lees hier een aantal handige tips bij het beginnen van een moestuin.
Wilma's Tuin
Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent ook dat er wat tuinonderhoud bij komt kijken. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Daarnaast vind je op www.wilmastuin.nl alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…Wilma’s Tuin laat je planten stralen!
Bekijk een aantal goede en slechte buren in de moestuin.