Combinatieteelt is heel (eco)logisch!

Combinatieteelt is in iedere tuin belangrijk, maar in een ecologische moestuin speelt dit een nog grotere rol. Bij ecologisch tuinieren houd je immers rekening met de natuur op alle vlakken. Niet meer dan logisch toch?

Ecologische moestuin en combinatieteelt
Een ecologische moestuin is goed voor de natuur en het ecosysteem. Door rekening te houden met de natuur en de omgeving waarin je moestuin ligt, houd je de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand. Nuttige insecten en vlinders voelen zich hierdoor welkom in jouw tuin.
Combinatieteelt betekent dat je rekening houdt met de behoeften van planten en je moestuin zo indeelt dat planten elkaar versterken. Dit past dus goed binnen een ecologische gedachte.

Wisselteelt belangrijk voor de ecologische moestuin
Wanneer je op ecologische wijze tuiniert pas je niet alleen combinatieteelt toe, je houdt ook rekening met wisselteelt. Dit betekent dat je je gewassen elk jaar, via een roulatieschema, op een andere plek zet. Zo put je de grond minder uit en groeien de gewassen goed. Wanneer je aardappels bijvoorbeeld een aantal jaar op dezelfde plek zet, komen er aaltjes in de grond waardoor aardappelmoeheid ontstaat. Dit verschijnsel komt bij veel gewassen voor. In het kort komt het er op neer dat elk gewas voeding uit de grond haalt en er weer afvalstoffen in achterlaat. Wanneer je dus jarenlang hetzelfde gewas op dezelfde plek kweekt, put je de grond uit.

Ziekten en plagen voorkomen met combinatieteelt
Door groenten te combineren met vanggewassen (gewassen die ongedierte aantrekken) en lokplanten (planten die nuttige insecten aantrekken), zorg je ervoor dat de natuur zichzelf in evenwicht houdt en de kans op ziekten en plagen kleiner is. Dit is een heel ecologische manier van tuinieren. Kies de vanggewassen en lokplanten zorgvuldig uit voor je je moestuin aanlegt. Dit doe je het best door vooraf een plan te maken. Moestuin beginnen
Heb jij geen moestuin, maar zou je er wel graag een willen? Dan is het belangrijk dat je weet welke gewassen je wilt verbouwen. Zo kun je vooraf een plan maken waarbij je rekening houdt met combinatieteelt en wisselteelt. Het is goed om van te voren wat kennis over de specifieke gewassen op te doen, zodat je weet hoe groot de gewassen kunnen worden, wanneer je ze het best kunt zaaien of planten, in wat voor grond ze goed gedijen en welke buurplanten ze waarderen en welke juist niet. Een goed plan is het halve werk!
Eigenlijk zou elke moestuin ecologisch moeten zijn. Dit is goed voor de natuur en het ecosysteem. Lees meer over ecologisch tuinieren.