De mooiste en lekkerste eetbare bloemen

Eetbare bloemen zijn niet alleen heel mooi in de tuin, het staat ook heel feestelijk op je bord. En naast mooi zijn ze ook nog eens heel lekker; dubbel plezier dus! De mooiste eetbare bloemen lichten we in dit artikel voor je uit.

1. Goudsbloem
Goudsbloem (Calendula officinalis) is een eenjarige plant met oranje of gele bloemen. De bloemen zijn mild kruidig en peperig van smaak en kun je zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken. De bloemen staan schitterend als garnering bij zomerse gerechten zoals salades, maar ook in warme gerechten en in thee kun je goudsbloem gebruiken. De bloemen zouden - zoals veel kruiden - een geneeskrachtige werking hebben.
Zelf goudsbloem zaaien

2. Oost-Indische kers
Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is waarschijnlijk een van de meest bekende eetbare bloemen. Deze plant zie je veel aan de rand van de moestuin. Het is een makkelijke klim- of kruipplant die wel wat ruimte nodig heeft. Je kunt de bloemen, maar ook het blad en zelfs de zaden zijn eten. Oost-Indische kerst staat vaak in de moestuin vanwege zijn aantrekkingskracht op bladluizen en andere schadelijke insecten. Oost-Indische draagt zo bij aan een goede combinatieteelt. De bloemen hebben net als goudsbloemen een wat peperige smaak. De vrolijke oranje bloemen doen iedere salade opfleuren en smaken heerlijk bij veel vlees- of visgerechten.
Zelf Oost-Indische kers zaaien

3. Lavendel
Lavendel (Lavendula) is minder bekend in het rijtje eetbare bloemen. Toch zijn ook van deze plant de bloemen eetbaar. Alle lavendel is eetbaar, maar vooral de Engelse lavendel heeft lekkere zoete bloempjes. Je kunt lavendel door allerlei gerechten verwerken, zowel zoet als hartig. In koekjes bijvoorbeeld, of bij kip- of lamsgerechten. Ook lekker: lavendelsuiker. Je maakt het zelf eenvoudig door circa 1 eetlepel gedroogde lavendelbloempjes in een pot met 500 gram suiker te doen en dit ongeveer een maand te laten staan. Breng er vervolgens yoghurt, ijs of thee mee op smaak!
Let op Gebruik alleen zelf gekweekte biologische lavendel om te gebruiken door gerechten! De lavendel die te koop is bij het tuincentrum, de bloemist of kweker is meestal niet bedoeld om op te eten.
Zelf lavendel zaaien

4. Courgettebloemen
De meeste mensen kweken een courgette vanwege de vruchten, terwijl de bloemen, die eerder aan de plant verschijnen, ook eetbaar zijn. De bloemen zijn erg lekker om te vullen met bijvoorbeeld kaas, zoals mozzarella of feta, allerlei kruiden of vlees of vis. Paneer de gevulde bloemen met bloem of paneermeel en bak ze vervolgens in een koekenpan of friteuse: lekker als bijgerecht of als lunch! Geef een courgetteplant in de tuin de ruimte om te klimmen of kruipen.
Zelf courgette zaaien

Eetbare bloemen kweken
Eetbare bloemen zijn gemakkelijk te kweken in je eigen tuin en passen zowel in de kruiden- en groentetuin als in de siertuin. Om je een handje te helpen, hebben wij een compleet eetbare bloemen kweekset in ons assortiment. Ook leuk om iemand cadeau te geven!