
Deze groenten zijn lekkerder na nachtvorst
Het schijnt dat boerenkool en spruiten lekkerder smaken na nachtvorst. Maar is dit echt wel zo? En zo ja, hoe komt dit? Wij zochten het voor je uit!
Lekker zoet na een nachtvorst
Boerenkool en spruiten kunnen goed tegen kou. En het is geen fabel: na een nachtje vorst smaken de groenten echt lekkerder! De vorst zorgt ervoor dat zetmeel wordt omgezet in suikers (glucose), waardoor de groenten een zoeter smaakje krijgen. Voor de planten zorgt het omzetten van zetmeel in suikers als een soort antivries middel. Glucose verlaagt het vriespunt van water waardoor de planten minder last hebben van vorst. Boerenkool kan tot wel tien graden vorst verdragen.
Groenten lekkerder na een nachtje in de diepvries?
Vriest het een winter niet, en mis je de zoete smaak van boerenkool en spruitjes? Helaas, een nachtje in de diepvries werkt niet hetzelfde. De groenten kunnen de plotselinge extreme kou niet verdragen. Buiten bevriezen bladeren geleidelijk, alleen dan krijg je de extra zoete toevoeging.
Boerenkool oogsten
Het blad van boerenkool wordt heel kwetsbaar als het bevriest. Houd hier rekening mee bij het oogsten. Oogst de groenten door steeds bladeren af te breken. Begin bij het onderste blad en pluk naar behoefte. Op de plekken waar je het blad weggehaald hebt, groeien weer nieuwe kleine blaadjes; waardoor je kunt blijven oogsten. Tip: laat de bevroren boerenkool geleidelijk aan de binnentemperatuur wennen, door de groente eerst even in een koele kelder of koelkast te leggen. Een omgeving met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de kool zijn zoete smaak behoudt.
Spruiten oogsten
Snijd spruiten met een mesje van de stam of breek ze zijdelings af. Oogst je tijdens vorst? Eet de spruiten dan dezelfde dag op. Oogst je op vorstvrije dagen, dan kun je ze ongeveer vier dagen bewaren.
Gezondste groenten
Echte wintergroenten zoals boerenkool en spruiten bevatten heel veel vitaminen, onder andere A, C en K. Naast deze vitaminen bevat boerenkool ook veel vezels, calcium en kalium, en spruitjes onder andere ijzer. Voedingsstoffen die we juist in de winter heel goed kunnen gebruiken. Verwerk de gezonde winterkost in een stamppot of salade en roerbak de spruitjes voor een heerlijke maaltijd. En wat denk je van een groene smoothie met boerenkool? Geniet ervan!
Andere groenten oogsten in de winter
Naast boerenkool en spruiten kun je in de winter nog meer oogsten uit de moestuin! Prei bijvoorbeeld; deze groente behoudt de hele winter zijn smaak. Oogst op een vorstvrije dag, doe dit door de stengels met wortel en al uit te graven. Ook andijvie en veldsla kun je in de winter lang laten staan. Veldsla verdraagt aardig wat vorst; zorg wel voor wat vorstbescherming op dagen dat het flink vriest. Bescherm ook andijvie vanaf half november om te voorkomen dat het blad beschadigt. Bij strenge vorst is het beter om andijvie te oogsten.