Deze planten plant je in de winter

Zolang het niet vriest is de winter een prima tijd om te planten! Plant nu bijvoorbeeld een haag, bomen of rozen en geniet volgend jaar van de nieuwe aanplant.

Planten met kale wortel
Planten met kale of blote wortel is plantgoed zonder kluit. De verkoop hiervan vindt uitsluitend in de winter plaats. De planten zijn dan in rust waardoor ze niet snel zullen uitdrogen tijdens transport of aanplant. Zorg wel dat de wortels zo kort mogelijk bloot liggen om te voorkomen dat de haarwortels uitdrogen. Het voordeel van plantgoed zonder kluit: het opkweken is relatief goedkoop en ze kunnen makkelijk vervoerd en verstuurd worden, waardoor de prijs een stuk lager is dan pot- of kluitgoed.

Planten in de winter
Planten kan in principe de hele winter, behalve als het vriest, gesneeuwd heeft of drassig is. Wellicht spreekt het voor zich, maar plant geen vorstgevoelige planten in de winter. Wacht hiermee tot het voorjaar.

Stap voor stap planten
Houd bij het planten van bomen, struiken en andere planten het volgende stappenplan aan.
• Maak een ruim plantgat.
• Maak de bodem wat los en werk er wat potgrond en eventueel een beetje compost door.
• Spreid de wortels iets uit.
• Zet de plant of boom in het plantgat en vul aan met grond.
• Druk de grond rondom de wortels stevig aan.
• Geef flink water; de aarde komt dan goed rondom de wortels terecht.
• Voorzie bomen van een extra steuntje door een of twee boompalen bij de boom te zetten en de stam met boomband aan de palen te bevestigen. Deze palen en de bijbehorend boomband kun je bij het tuincentrum kopen.

Haag planten
Een haag, bijvoorbeeld een beuken-, liguster- of coniferenhaag, brengt structuur aan in je tuin. Meestal bestaat een haag uit één rij planten, bij beuken kun je ervoor kiezen om een dubbele rij te planten zodat je een mooie dichte haag krijgt. Voor een haag van één rij graaf je een geul van ten minste 30 cm breed. Bij twee rijen een geul van 50 cm. Maak de geul minstens 40 cm diep, maak de bodem goed los en verbeter de bodem eventueel met compost.

Bomen planten
Bomen met kale wortel plant je het best in de herfst of begin van de winter. Behalve als het gevroren heeft. Bomen die in pot gekweekt zijn, kun je het hele jaar door planten, maar ook hierbij geldt: niet tijdens vorst. behalve tijdens vorst.

Rozen planten
Rozen met kale wortel kun je planten tussen eind november en begin maart, maar de beste planttijd is voor december. Rozen hebben zo nog genoeg tijd om aan te slaan voor ze in maart uitlopen.