Dieren in de tuin 6 tips voor een diervriendelijke tuin

Dieren in de tuin zijn gezellig én nuttig! Denk aan een vogel die af en aan vliegt, insecten die op zoek zijn naar nectar, een kwakende kikker bij de vijver of een egel die graag in jouw tuin een winterslaap houdt. Hoe je een diervriendelijke tuin creëert? Wij geven 6 handige tips!

Waarom zijn dieren in de tuin nuttig?
In het wild levende dieren zoals insecten, egels, muizen, kikkers, padden et cetera komen van nature voor in onze omgeving. Deze dieren hebben elkaar én de natuur nodig om in leven te blijven en de boel in balans te houden. Zo eten egels bijvoorbeeld allerlei insecten zoals rupsen, slakken, regenwormen, kakkerlakken en pissebedden. Door ervoor te zorgen dat een egel welkom is in je tuin, heb je minder last van vervelende insecten en doen je planten het ook beter. Ook vogels zijn zulke nuttige helpers in de strijd tegen allerlei rupsen en slakken. Door je tuin diervriendelijk in te richten, heet je nuttige dieren welkom en ontstaat er een natuurlijk evenwicht: je hebt op die manier veel minder last van plagen of ziekten in je tuin; en geniet van een mooie siertuin of/en goede opbrengst uit de moestuin! Eigenlijk is het maken van een diervriendelijke tuin een heel ecologische manier van tuinieren.

1. Gevarieerde beplanting
Gevarieerde beplanting zorgt voor een variatie aan dieren in de tuin. Denk aan bomen of struiken met bessen, noten of fruit voor de vogels, nectarrijke bloemen voor allerlei insecten en een vijver voor vissen, kikkers en padden. Door deze gevarieerde beplanting ben je ook nog eens gegarandeerd van een mooie tuin!

2. Snoei pas na de winter
Vooral in de winter hebben veel dieren het moeilijk. Door vaste planten, struiken en bomen pas na de winter of aan het eind van de winter te snoeien, help je onder andere vogels aan natuurlijke voedselbronnen. Ze genieten van overgebleven zonnebloempitten of van de laatste appels en peren die nog in de boom hangen. Laat ook wat noten in je tuin liggen; hier worden zowel vogels als eekhoorns heel erg blij van!

3. Rommelhoekjes
Afgevallen blad ruimen veel mensen graag zo snel mogelijk op, toch is het voor een diervriendelijke tuin niet nodig. Egels, bijen en allerlei andere insecten vinden in deze rommelhoekjes vaak beschutting en eten. Egels kunnen er zelfs hun winterslaap houden. Wil je toch een nette tuin? Maak dan een rommelhoekje op een plek waar je het niet zo goed ziet, achter het tuinhuis bijvoorbeeld. Of maak een mooi ‘rommelhoekje’ door het af te rasteren met een muurtje van gevlochten wilgentenen.

4. Neem kippen
Kippen passen heel goed in een diervriendelijke tuin. Ze scharrelen rond en eten onkruid, rupsjes, slakken en andere plantjes en insecten die jij liever niet in de tuin hebt. Ze helpen je vervolgens ook nog eens aan een goede en vruchtbare grond met hun mest. En als kers op de taart; geven ze als je dank iedere dag een vers eitje!

5. Haag als schutting
Een natuurlijke schutting van planten is heel aantrekkelijk voor veel dieren. Verschillende vogels vinden er zelfs vaak nestgelegenheid. Maak bijvoorbeeld een haag van traditionele haagplanten, zoals beuk, of ga juist voor een gevarieerde wilde haag met wat grotere struiken. Denk aan Gelderse roos (Viburnum opulus), vuurdoorn (Pyracantha coccinea), vlierbes of meidoorn. Heb je niet zoveel ruimte? Dan zorgt een clematis of klimop tegen de schutting ook direct al voor een groene, diervriendelijke tuin!

6. Plant fruitstruiken en -bomen
Fruitstruiken en -bomen zorgen al snel voor een diervriendelijke en levendige tuin. Allereerst bloeien de struiken met leuke bloempjes en is de bloesem van fruitbomen natuurlijk voor iedereen een feest! Vervolgens geniet je – samen met vogels – van heerlijke vruchten. En met een bramenstruik zorg je direct voor nestgelegenheid voor egels. Om de kans op een goede oogst van je fruitstruiken en -bomen te vergroten, is het nuttig om bijenplanten in de buurt van de struiken en bomen te planten; bijen bestuiven immers de fruitstruiken en -bomen.

Over het nut van allerlei insecten zoals bijen en vlinders kunnen we heel veel vertellen, dus daar hebben we een apart artikel aan gewijd; je leest het hier.