
Ecologisch tuinieren doe je zo
Bijen en hommels zoemen van bloem tot bloem, vlinders fladderen vrolijk in het rond en vogels zorgen de hele dag voor een vrolijk geluid. In een ecologische tuin wordt de natuurlijke kringloop versterkt en houd je op alle vlakken rekening met de natuur. Wil jij ook ecologisch tuinieren? Wij geven tips!
Zorg voor nectarrijke bloemen
Bijen, hommels en vlinders houden van nectar. Kies dus voor nectarrijke bloemen, bijvoorbeeld een vrolijk mengsel eenjarigen met allerlei soorten bloemen. Planten met enkele bloemen zijn het best, hierin is de nectar goed bereikbaar voor insecten. Dubbele bloemen bevatten niet of amper nectar, pas deze daarom zo min mogelijk toe. Plan het zo dat je het hele jaar wat nectarrijke planten en bloemen in je tuin hebt. Bijvoorbeeld:
Winter: helleborus, winterakonieten (plant winterakonieten in augustus/september)
Lente: sneeuwklokjes, blauwe druifjes, hyacinten en andere voorjaarsbollen (planten in oktober)
Zomer: vingerhoedskruid (zaaien in juni-aug, bloeit dan het volgende jaar)
Zomer en nazomer: Verbena bonariensis (ijzerhard, zaaien of stekken in september-oktober)
Nazomer: Sedum (planten in oktober-november of in maart-april)
Herfst: herfstkrokus (planten in juli-augustus), asters en Japanse anemonen (planten in oktober-november of in maart-april)
Kies voor een natuurlijke afsluiting van je tuin
Een groene haag of een gevlochten schutting van wilgentakken zorgt niet alleen voor beschutting en privacy, het geeft ook een natuurlijke uitstraling aan je tuin én niet te vergeten: het is vogelvriendelijk! Denk aan een liguster-, beuken-, meidoorn- of een gemengde haag met bijvoorbeeld vuurdoorn en eventueel wat fruit- of bessenstruiken. Vooral in vuurdoorn en meidoorn nestelen vogels graag.
Planten die horen in jouw tuin
Bij ecologisch tuinieren houd je rekening met je omgeving; dit betekent dat je kiest voor planten die het goed doen op de grond waarop jij tuiniert. Wanneer je asperges wilt kweken, maar op zware kleigrond tuiniert en hiervoor grond laat afgraven en zandgrond aanbrengt om de grond geschikt te maken, is dit bijvoorbeeld niet ecologisch. Je kijkt juist naar de kansen die jouw grond je biedt. Eventueel kun je de grond natuurlijk wel verbeteren, dit doe je dan op een biologische manier.
Nuttig onkruid
In een ecologische tuin is er ruimte voor onkruid. Want sommige onkruiden zijn ook zeker heel nuttig. Brandnetels zijn bijvoorbeeld heel functioneel als waardplanten, op deze planten leggen vlinders hun eitjes, uitgekomen rupsen kunnen hier dan volop van eten. Brandnetel is een belangrijke waardplant voor kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta. En sommige onkruiden zoals kamille en klaprozen zijn ook gewoon heel mooi.
Water in je tuin
Water is kostbaar, gebruik daarom opgevangen regenwater om je planten te voorzien van water. Dit is naast goed voor het milieu ook nog eens beter voor je planten en het bodemvoedselweb. In leidingwater zit namelijk vaak veel chloor en dat niet goed is voor de grond. Het water vang je eenvoudig op in een regenton.
Vijver voor meer diversiteit in de tuin
Een vijver is heel goed voor de diversiteit aan dieren in je tuin. In een vijver komt al gauw allerlei waterleven voor en ook trekt het kikkers aan, en die eten allerlei kwalijke insecten. Ze helpen mee om plagen in de tuin te voorkomen. Een goed voorbeeld hoe de natuur zichzelf in evenwicht houdt.
Bemest je tuin met biologische meststoffen
In een ecologische tuin versterk je de kringloop door tuinafval te composteren en dit vervolgens in je tuin te gebruiken als mulch of bodemverbeteraar. Het bodemleven wordt hierdoor gestimuleerd, wat voor een gezonde bodem zorgt en wat je planten weer ten goede komt. De schitterende bloemen trekken op hun beurt weer allerlei bijen en hommels aan, die zorgen voor bestuiving van onder meer fruitbomen. De klokhuizen van appels en peren kunnen weer op de composthoop. En zo is de cirkel rond!
Is ecologisch tuinieren hetzelfde als biologisch tuinieren?
Als ecologische tuinier gebruik je net als een biologische tuinier biologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen of liever helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Maar ecologisch tuinieren gaat nog net een stapje verder! Je betrekt ook je directe leefomgeving bij je tuin; je probeert zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken