Een moestuin voor kinderen

Een moestuin voor kinderen is leuk, leerzaam en gezond! Kinderen ontdekken op deze manier waar groenten vandaan komen, zijn in beweging én buiten. Drie goede redenen om met je kind een moestuin te beginnen.

Kleine moestuin voor kinderen
Ook als je niet veel plek hebt, is het mogelijk om een moestuin voor kinderen aan te leggen. Dit kan in potten en bakken op het terras, op het balkon of in kleine potjes binnen voor het raam. Voor kinderen blijft het op die manier overzichtelijk en leuk. Ook als je een grote tuin hebt, is het slim om een stukje van je tuin af te bakenen of een moestuinbak in de tuin te zetten. Zo weten kinderen precies voor welk stukje van de tuin zij mogen zorgen. Het wordt dan écht hun moestuin!

Makkelijke planten
Kies in een moestuin voor kinderen planten waarbij je snel resultaat ziet. Denk aan allerlei soorten sla, radijsjes, tuinkers, Parijse worteltjes, en kruiden zoals peterselie, bieslook, salie en basilicum. Maar ook planten waar ze de vruchten van kunnen plukken doen het altijd goed. Tomaten, komkommers en aardbeien bijvoorbeeld! Voordat deze planten vruchten dragen, geven ze eerst mooie bloempjes; dat is op zich al heel leuk. In de kweekset speciaal voor kinderen zitten allerlei geschikte planten voor een moestuin voor kinderen.
Ook leuk in een moestuin voor kinderen: eetbare bloemen!

Zaaien of planten
Zowel planten als zaaien heeft voor- en nadelen in een moestuin voor kinderen. Planten is makkelijker en gaat sneller, maar het proces van zaadje tot plant is juist ook heel leuk en leerzaam. Kinderen zien zo precies hoe een zaadje ontkiemd en wat er bij komt kijken voor de plant uitgegroeid is tot een volwassenplant en vruchten geeft. Help de kinderen wel bij precieze klusjes zoals verspenen.

Klusjes voor kinderen
Kinderen kunnen al snel helpen bij de klusjes die moeten gebeuren in de tuin. Zaaien, planten, onkruid wieden en water geven zijn bijvoorbeeld allemaal klusjes waarvan kinderen na een keer uitleggen precies weten hoe het moet. Afhankelijk van de leeftijd van je kind moet je natuurlijk wel hier en daar nog even helpen. Let op met scherpe gereedschappen; het is leuker en veiliger om je kind zijn eigen gereedschap te geven.