
Gebreksverschijnselen bij planten
Geel blad, stagnerende groei of weinig vruchten? De oorzaak kan zijn gebrek aan voedingsstoffen in de bodem, ook wel gebreksziekten of gebreksverschijnselen genoemd. Een aantal tips hoe je gebreksverschijnselen bij planten herkent.
Onmisbare voedingsstoffen
Om gebreksverschijnselen bij planten te kunnen duiden, is het belangrijk om te weten dat planten behoefte hebben aan verschillende voedingsstoffen om goed te kunnen groeien. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze voedingsstoffen zitten in veel meststoffen.
Wat doen voedingstoffen bij planten
Door je planten op tijd te voorzien van de juiste voedingstoffen, voorkom je gebreksverschijnselen bij planten. De verschillende voedingsstoffen ondersteunen de planten in verschillende fases. Stikstof is nodig voor de groei van de plant. Fosfor zorgt voor ontwikkeling van de wortels, knoppen en bloemen. En kalium zorgt voor stevigheid, een hogere weerstand (beschermt tegen schimmels en ziektes), bloei en vruchtvorming. Naast stikstof, fosfor en kalium zijn water, licht en warmte natuurlijk ook onmisbaar voor een goede groei van je planten.
Verschillende behoeften
Planten hebben allemaal verschillende behoeften. Kolen zijn bijvoorbeeld echte veelvraten en hebben erg veel stikstof nodig. Peulgewassen daarentegen verbruiken haast geen stikstof; maar zorgen juist voor meer stikstof in de bodem. Ook de behoefte aan water, licht en warmte kan per plantensoort verschillen. Dit maakt het extra lastig om te weten waar je plant een tekort aan heeft.
Gebreksverschijnselen bij planten herkennen
Er zijn een aantal symptomen waar je gebreksverschijnselen bij planten aan herkent:
• Geel blad en vertraagde groei
Waarschijnlijk heeft je plant een stikstoftekort. Los het op door je planten te voeden met Wilma-1 Basis.
• Stagnerende groei en donkere verkleuring
Stagneert de groei plotseling en verkleurt het blad donker? Dan wijst dit vaak op gebrek aan fosfor. Met Wilma-2 Groei en Wilma-3 Bloei verhelp je het fosfortekort.
• Zwarte randen
Kaliumgebrek! Je herkent het aan de randjes van het blad die bruin worden en verdorren. Ook tegen kaliumgebrek helpen Wilma-2 Groei en Wilma-3 Bloei.
• Verkleuring vanaf de punten en misvormde knoppen en bladeren
Vaak wijzen deze kenmerken op calciumgebrek. Met Wilma-1 Basis voorzie je de plant van de juiste voedingsstoffen.
• Stagnerende groei
De planten hebben een tekort aan voedingsstoffen. Het kan een combinatie zijn van bovenstaande, maar ook een gebrek aan water, licht en warmte. Geef je voldoende water en staan de planten in een gezonde omgeving? Dan heeft de stagnerende groei waarschijnlijk een andere oorzaak. Misschien geef je je planten wel te veel water.
• Geen vruchten
Een goede oogst hangt onder meer af van de hoeveelheid licht en de juiste temperatuur. Uiteraard is er ook voldoende vocht nodig. Bij sommige fruitrassen is een goede kruisbestuiver nodig voor de bestuiving van de bloemen en dus ook voor een goede oogst.
Verbeter de grond op de juiste manier
Afhankelijk van de voedingsstoffen in de bodem of in de potgrond, voeg je die voedingsstoffen toe die je planten nodig hebben. Om te weten welke voedingstoffen al in je tuingrond zitten, is het goed om voor je begint met tuinieren, zaaien of planten eerst een bodemtest uit te voeren.
Wortelrot
Planten kunnen niet alleen schade ondervinden door een tekort aan voedingsstoffen, maar ook doordat ze te nat staan. Dit kan resulteren in wortelrot. Lees hoe je wortelrot herkent, oplost en voorkomt.