Grond voorbereiden in de siertuin
Voor je kunt beginnen met het aanleggen van je siertuin moet je de grond voorbereiden. Zo krijgen de jonge plantjes een goede start en zal je tuin er stralend bijstaan.
Waarom grond voorbereiden?
Om je planten de beste start te geven moet je je bodem wat verbeteren. Iedere plant heeft namelijk specifieke behoeften en hierin kun je helpen voorzien. Je begint meestal met het voorbereiden van de grond in maart. Om de grond voor te bereiden kun je hem bijvoorbeeld omwoelen, de zuurtegraad verbeteren en bemesten.
Zuurtegraad verbeteren
De meeste planten groeien goed in grond die een zuurtegraad heeft tussen de 5,5 en de 7,5 pH. Is de grond onder de 5,5, dan is deze te zuur en moet je kalk toevoegen; tenzij je ervoor kiest om vooral zuurminnende planten in je tuin te zetten. Grond met een pH-waarde boven de 7,5 is juist erg rijk aan kalk. Je kunt hier bij de aanleg van je tuin rekening mee houden door planten te kiezen die juist van kalk houden. Wil je een ruimere keuze aan planten, verzuur de grond dan iets met tuinturf of bladaarde. Je meet de waarde van de grond met een speciale pH-meter. Je kunt ook bodemmonsters nemen en deze laten analyseren in het tuincentrum.
Frezen
Vroeger was het heel gebruikelijk om de grond te spitten, maar steeds meer mensen zijn hier op tegen. Het spitten van de bodem verstoort de bodemstructuur. Planten hebben luchtige aarde nodig om goed te kunnen groeien en om dit te bereiken zonder te spitten, kun je de aarde omwoelen. Doe dit met behulp van een woelvork of een tuinfrees. Bij het frezen maak je de aarde niet alleen luchtig, maar werk je ook plantenresten enigszins onder de grond.
Bemesten
Is de grond uitgeput of tuinier je op bijvoorbeeld zandgrond dan is het verstandig om mest door de grond te werken of te kiezen voor een substraat dat al bemest is. Substraten die al bemest zijn bevatten genoeg voedingsstoffen voor de eerste paar weken. Hierna kun je zelf voeding toevoegen door af en toe bij te bemesten. Voor een compleet overzicht van al onze mest- en voedingsstoffen kijk je hier.
Grond voorbereiden op gazon
Ben je van plan om een mooi gazon aan te leggen? Ook dan zul je de grond moeten voorbereiden. Graszoden kun je in principe het hele jaar leggen, behalve tijdens vorst. Leg liever ook geen graszoden wanneer er droogte verwacht wordt. Gras zaaien doe je bij voorkeur in april-mei of in september-oktober. Ook in de zomer kun je gras zaaien maar dan heb je eerder kans dat het jonge gras uitdroogt. Of je nu graszoden gaat leggen of het gazon wilt inzaaien, in beide gevallen moet je de grond voorbereiden.
Zorg er eerst voor dat er geen kluiten, stenen of afval meer in de ondergrond zitten en maak de grond vervolgens luchtig. Dit kun je het beste doen door deze te frezen. Vervolgens maak je de grond vlak. Wanneer de grond vlak, luchtig en vrij van stenen en wortels is, kun je gaan zaaien of de graszoden leggen.
Wil je meer weten over het voorbereiden van grond in de moestuin? Lees deze blog.