Grond voorbereiden voor de moestuin

Wie zijn eigen groenten, kruiden en fruit wil gaan kweken in de (moes)tuin, zal de grond moeten voorbereiden. Wij leggen je graag uit hoe je te werk gaat.

Nut van het voorbereiden van de grond
Voor je kunt beginnen met het zaaien van groenten of kruiden, is het nodig de grond voor te bereiden. Je wilt immers dat de zaadjes onder de beste omstandigheden kunnen ontkiemen. Houd bij het voorbereiden van de grond dan ook rekening met de behoefte van de verschillende gewassen; de ene soort heeft bijvoorbeeld meer voedingsstoffen nodig dan de andere soort. Ook bij de aanplant van fruitbomen, bessenstruiken of ander kleinfruit is het aan te raden de grond te verbeteren voordat je de bomen of planten in de grond zet. Je bereidt de grond idealiter voor in maart.

Zuurtegraad
Meet de zuurtegraad van je bodem en pas deze indien nodig aan. De meeste planten groeien goed op grond met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Is de waarde onder de 5,5? Dan is de grond zuur en moet je wat kalk toevoegen. Is de waarde hoger dan 7,5? Dan is de grond erg rijk aan kalk. Voeg wat tuinturf toe om de waarde omlaag te krijgen. Je meet de pH-waarde van je grond met behulp van een pH-meter.

Frezen
Haal voor je gaat zaaien het onkruid weg. Daarna kun je er voor kiezen om de grond te frezen. Met een frees woel je de grond om, maak je de grond rul, werk je overgebleven plantenresten enigszins onder de grond en krijg je een schoon veld waar je mee kunt beginnen. Frezen is een alternatief voor het omspitten van de tuin. Omspitten werd vroeger veel gedaan, maar is inmiddels niet meer zo gebruikelijk. Het advies is om dit niet te doen, want door het spitten verstoor je de bodemstructuur.

Bemesten
Om goed te groeien hebben planten een luchtige en voedzame bodem nodig, die voldoende vocht vasthoudt. Je kunt voedingsstoffen aan je bodem toevoegen door deze te bemesten, bijvoorbeeld met Wilma Cocolite-11. Of werk bemeste aarde door de bovenlaag, een voorbeeld hiervan is Wilma Growmix. Deze bemeste aardemix is speciaal voor de moestuin ontwikkeld. Hij is voorzien van een startvoeding en heeft dankzij de kokosvezels een luchtige structuur.

Grond voorbereiden in de kas
Wil je groenten en kruiden in een kas kweken en doe je dit in de vollegrond? Houd er dan rekening mee dat je deze grond ook moet voorbereiden. Daarnaast is het belangrijk dat je ieder jaar, voor je weer opnieuw zaait of plant, de bovenste 10 centimeter van de grond in je kas ververst. Dit doe je om te voorkomen dat de bodem in je kas uitgeput raakt.
Wil je meer weten over het voorbereiden van de grond in de siertuin? Lees dan deze blog.