Help! Hoe begin ik een moestuin

Een groot deel van de Nederlanders verkiest groenten uit eigen tuin boven die van de supermarkt. Een moestuin is dan ook ongekend populair. De vraag is alleen: hoe begin je aan een moestuin? In deze blog vertellen we jou wat je moet weten om van start te gaan.

Iedereen een moestuin
Iedereen kan zijn eigen groenten kweken. Of je nu een grote tuin of een balkon hebt, er zijn verschillende mogelijkheden voor een moestuin, zodat dit voor iedereen binnen handbereik komt. Denk aan een moestuin in potten en bakken, een deel van de tuin of een volkstuinencomplex. Een eenvoudige moestuin is gemakkelijk aan te leggen.

Soorten moestuinen
Voor iedere ruimte is er een soort moestuin. Heb je weinig ruimte én zoek je een onderhoudsvriendelijke manier om te tuinieren, denk dan aan een moestuin in potten en bakken. Er zijn bakken in verschillende formaten. Grotere om neer te zetten, kleinere om op een balkon te gebruiken of aan een balustrade of schutting te hangen. Daarnaast kun je op deze manier ook in huis of in een kas tuinieren. Het voordeel van binnen tuinieren is dat je geen last hebt van weersomstandigheden, en buiten de seizoenen om kunt tuinieren. De traditionele moestuin bevindt zich buiten, achter in de tuin.

Wat moet je weten voor je begint aan een moestuin?
De ligging
Voor een succesvolle oogst is het heel belangrijk dat je goed nadenkt over de ligging van de moestuin. Gewassen moeten voldoende zon krijgen en niet in de schaduw van bijvoorbeeld een boom of schuurtje komen te staan. Hoeveel behoefte aan zon een plant nodig heeft, is afhankelijk van de soort. Je leest dit op het kaartje van de zaden. Zorg ook dat de groenten en het fruit goed beschermd worden tegen verschillende weersinvloeden zoals wind. De tuin mag niet vol in de wind staan, want de meeste planten hebben een beschutte plek nodig. De ideale locatie is het zuidoosten of zuidwesten.

De voorbereiding
Misschien wel minstens zo belangrijk als de ligging van de moestuin is de grond waarin je de gewassen gaat verbouwen. Let erop dat de grond niet te vochtig, maar ook niet te droog is. De keuze voor de soort grond is hierbij van essentieel belang. Tuinier je in de vollegrond dan heb je vaak niet veel te kiezen, maar als je in bakken gaat kweken, heb je wel veel vrijheid in de keuze van het substraat. Er zijn aarde-, kokos,- en hydrosubstraten te verkrijgen, met elk hun eigen voor- en nadelen.
Je leest hier meer over de verschillende substraten.
Wilma’s Tuin biedt twee verschillende soorten kokossubstraat, namelijk Cocolite-11 en Cocolite-22. Deze substraten zijn standaard voorzien van meststoffen en mineralen. Op die manier kunnen de jonge plantjes vanaf de aanplant beschikken over belangrijke meststoffen. Je geeft ze zo een goede start. Na deze start kun je de grond bijbemesten om je plant van voeding te blijven voorzien. Cocolite-11 en Cocolite-22 bestaat uit een combinatie van kokosvezels en perliet. Dit maakt dat de grond luchtig is, waardoor de plantjes goed kunnen wortelen en groeien. Ook helpt het de vochtbalans te behouden.

Compost maken in de moestuin
Een composthoop of bak mag niet ontbreken in een moestuin. Het zorgt voor bodemverbetering en je recyclet ook nog eens je eigen groenafval.

Kiezen en indelen
De grond voor de moestuin is nu helemaal klaar voor gebruik. Dan komt het aan op het uitkiezen van de gewassen. Hierbij is het slim om goed te kijken naar de gunstige en ongunstige invloeden die sommige gewassen op elkaars groei kunnen hebben. We noemen dit combinatieteelt. Wil je het beste uit je moestuin halen, dan zul je goed moeten plannen. Elke groente of kruidensoort heeft namelijk zijn eigen zaaitijd.
Om te zien wat het beste moment is om bepaalde zaadjes te zaaien, bekijk je onze Wilma’s Tuin zaaikalender! Je vindt de informatie ook terug op de verpakking van de zaadjes.

Verzorgen en genieten
Nu is het tijd om de planten te verzorgen. Op de zakjes van de zaadjes lees je waar de plant behoefte aan heeft. Hoe vaak geef je water? Hoeveel zon heeft de plant nodig? Lees de instructies goed door en met een beetje geduld en genoeg aandacht, kun je binnen de kortste keren gaan genieten van jouw eigen groenten en fruit.

Verzorg je tuingereedschap goed!
Om de moestuin te onderhouden heb je tuingereedschap nodig. Het is aan te raden om kwalitatief goed tuingereedschap aan te schaffen, wat jarenlang mee gaat. Goed tuingereedschap, moet je ook goed onderhouden. Maak het gereedschap na gebruik goed schoon en berg het op op een droge plaats. Maak bijvoorbeeld een tuinkist. Dit is met name handig als je geen moestuin aan huis hebt, maar bijvoorbeeld een volkstuin. Elke keer gereedschap mee moeten nemen, is onhandig.
Wil je graag een moestuin, maar heb je geen ruimte in de tuin? Geen punt! Bekijk het blogitem over urban farming en ontdek hoe je zonder een grote tuin een moestuin kunt onderhouden!