Help! Mijn kamerplanten hebben geel blad

Geel blad bij kamerplanten ziet er niet aantrekkelijk uit. Het gele blad is waarschijnlijk een gebrekverschijnsel en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan onder andere te maken hebben met een tekort aan licht en warmte.

Waarom is licht zo belangrijk voor kamerplanten?
Licht is voor alle planten belangrijk, ook schaduwplanten doen het niet goed op een plek waar het helemaal donker is. Natuurlijk kunnen ze beter tegen minder licht dan planten die graag in de volle zon staan, maar zonder licht kan geen enkele plant groeien. Zonder licht vindt er namelijk geen fotosynthese plaats, en zonder fotosynthese groeit een plant niet. Fotosynthese is het proces waarbij de plant koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) omzet in glucose en zuurstof met de energie van (zon)licht. Dit vindt plaats in de bladkorrels (chloroplasten).

Hoeveel licht hebben planten nodig?
De verschillende plantensoorten hebben een verschillende hoeveelheid licht nodig. Op het informatiekaartje van de plant zie je meestal wat de voorkeur van de plant is; houd hier goed rekening mee bij het kiezen van je kamerplanten. Heb je een donker huis, kies dan voor planten die niet zoveel licht nodig hebben. Heb je juist veel licht in huis, houd daar dan ook rekening mee. Ook al zijn de wensen van de planten heel uiteenlopend, over het algemeen geven de meeste kamerplanten de voorkeur aan een lichte plek, maar vermijd felle zon.

Wat betekent volle zon en schaduw?
De lichtbehoefte van een plant wordt meestal aangegeven door de termen volle zon, halfschaduw en schaduwrijk. Hieronder lees je wat hiermee precies bedoeld wordt:
• Volle zon betekent zes uur zonlicht per dag
• Halfschaduw is vier uur zonlicht per dag
• Schaduw is twee uur zon per dag

Geel blad door te weinig licht
Wanneer er weinig licht is, vindt er minder fotosynthese plaats. En zonder fotosynthese stagneert de groei en kan het blad geel worden, waarna de bladeren er vaak af vallen. Soms zie je ook wel eens bruine punten aan het uiteinde van het blad; ook dit kan een teken zijn van te weinig licht. Bij bonte bladplanten verkleurt het blad vaak eerst egaal groen en vervolgens geel. Je kunt het best het verkleurde blad eraf knippen en de planten op een lichtere plek in huis zetten. Is er geen lichter plekje in huis te vinden? Dan kun je besluiten om een lichtbron boven de planten te plaatsen. Er zijn lampen in verschillende wattages en kleuren verkrijgbaar. Vooral in donkere wintermaanden kan dit een uitkomst zijn.

Licht tekort herkennen
Omdat geel blad ook kan komen door te weinig of juist te veel water, is het soms moeilijk te ontdekken waar het gebrekverschijnsel vandaan komt. Controleer daarom eerst of de grond niet te nat of te droog is. Is dit in orde? Kijk daar naar het blad: groeit dit wat verder uit elkaar dan normaal? Dan gaat het waarschijnlijk om lichttekort!

Geel blad door verwarming
Naast licht is warmte ook een belangrijke factor als het om de verschillende behoeften van planten gaat. De temperatuur zorgt ervoor dat de plant het wel of niet goed doet. Veel kamerplanten komen oorspronkelijk voor in tropische gebieden, dit betekent dus een hoge temperatuur (rond de 20-25 graden Celsius), maar ook een hoge luchtvochtigheid. Je zult denken dat het dus in de winter – als de verwarming aan staat – wel goed zit met die temperatuur. Toch zijn de omstandigheden dan meestal niet ideaal voor veel planten. De verwarming zorgt namelijk ook voor een droge lucht. En ook dat kan een oorzaak zijn van geel blad. Je kunt dit voorkomen door je planten af en toe te benevelen met een plantenspuit of een bakje water aan de radiator te hangen.