
Hoe overleven mijn plantjes mijn vakantie?
Ja lekker, vakantie! Even bijkomen van al dat harde werken, het is je gegund! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw plantjes ook nog fit zijn wanneer jij heerlijk uitgerust terug komt van je reis? Met deze tips blijven jouw planten gezond terwijl jij lekker ligt bij te tanken aan het zwembad of strand.
Afhankelijk van welke plantjes je hebt, zal de duur van je afwezigheid ook invloed hebben op de mate waarin ze je missen. Een vetplantje kan best even zonder jouw liefde en aandacht, maar doorsnee kamerplanten hebben wat minder geduld, 1 á 2 weken is wel écht het uiterste. Gelukkig zijn er diverse manieren om jouw afwezigheid voor je plantjes draaglijk te maken.
Een goede buur...
Het is natuurlijk ideaal als vrienden of familie even bij je binnenwippen om je groene huisgenootjes van wat vocht te voorzien. Of wellicht een goede buur die een oogje in het zeil houdt, af en toe een raampje open zet en meteen even langs je planten gaat met de gieter. Maar zij kennen jouw plantjes niet zoals jij ze kent, en weten niet precies welke behoeftes jouw plantjes individueel nog hebben. Mocht je dus iemand vinden die zo lief is om zo nu en dan je plantjes te verzorgen, maak het hen dan zo makkelijk mogelijk. Je kan een lijstje of weekplanner achterlaten waarop je duidelijk aangeeft wat elke aparte plant nodig heeft. Of plak bijvoorbeeld een notitiebriefje op elk potje, zodat snel duidelijk wordt over wélke plant het gaat. Zorg ook dat alle benodigdheden (eventuele plantenvoeding en de gieter) makkelijk vindbaar zijn voor je planten-oppas. Zo heb je de grootste kans dat je planten én de vriendschap het overleven.
Liever zelf doen?
Zijn vrienden, familie en buren zelf ook op vakantie of vind je het toch te moeilijk om de zorg voor planten (of de toegang tot je huis) uit handen te geven, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om te zorgen dat je planten niet al te veel last hebben van jouw afwezigheid.
Zet ze allereerst allemaal gezellig bij elkaar. Dat is niet omdat ze anders eenzaam worden, maar omdat ze op die manier makkelijker zorgen voor een lokaal klimaat met een hogere luchtvochtigheid. Dit vergroot de overlevingskans al aanzienlijk. Zet ze ook niet in de volle zon maar zorg wel dat ze genoeg licht krijgen. Sluit dus niet al je gordijnen in je afwezigheid, laat wat streepjes daglicht over voor je groene thuisblijvers.
Je eigen irrigatiesysteem
Het is ook mogelijk om te zorgen dat je planten automatisch voldoende water krijgen, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Zulke irrigatiesystemen zijn te koop, maar je kan er ook zelf een knutselen.
Als je al je plantjes toch al bij elkaar hebt gezet zoals eerder al werd aanbevolen, is het een idee om ze allemaal in een schoteltje of bakje te plaatsen met wat water erin. Zo kunnen de wortels toch vocht opnemen als jij er niet bent. Dit stelt verdroging iets langer uit, maar ook dit water droogt natuurlijk op. Zorg ook dat je voor vertrek je plantjes flink nat maakt of even onderdompelt.
Er zijn verschillende irrigatiesystemen te koop, maar de meeste daarvan zijn slechts voor 1 plant tegelijk te gebruiken. Het gaat dan om terracotta pijpjes die je mee in de pot steekt en die langzaam het water in de aarde druppelen als deze te droog is. In onze webshop zijn deze terracotta ‘Totems’ van Boskke verkrijgbaar. Heb je veel (kamer)planten, dan dien je er al een hoop aan te schaffen om alle planten van water te voorzien.
De Wilma Kweeksystemen zijn ook een mogelijkheid. Dit pottensysteem wordt automatisch van water voorzien door een ingebouwde pomp die het water met druppelaars verdeelt over de planten in het Wilma Kweeksysteem. Het retourwater komt in een opvangbak en wordt weer teruggestuurd naar het reservoir. Zo gebruik je het water dus meerdere keren, waardoor je planten langer zonder jou kunnen en je ook nog eens spaarzaam bent met water. Ga je toch nog met een verantwoord gevoel op vakantie!
Voor de doe-het-zelvers
Natuurlijk is een vakantie al duur genoeg dus misschien wil je helemaal geen geld uitgeven aan een irrigatiesysteem. Gelukkig kan je zelf ook een soortgelijk systeem knutselen. Hiervoor heb je lege plastic flesjes nodig (wel even uitspoelen) waar je de onderkant vanaf knipt. In het dopje van de fles maak je drie kleine gaatjes. Vervolgens span je over de opening van de fles een stuk panty, die voorkomt dat de gaatjes verstopt raken met aarde. Draai het dopje weer op de fles en zet hem ondersteboven diep in de aarde. Let op dat je de wortels van je plant niet beschadigt! Giet de fles vervolgens vol met water, deze zal dan langzaam afgegeven worden aan de aarde.
Hopelijk kan je mede door deze tips met een gerust hart op vakantie. Geniet ervan!