
Hydrocultuur: een makkelijke kweekmethode
Hydrocultuur is een kweekmethode die veel wordt gebruikt. Maar wat is het precies, hoe werkt het en wat zijn voordelen van kweken op hydrokorrels of –substraat? We zetten alles voor je op een rij.
Wat is hydrocultuur?
Hydrocultuur is een kweekmethode waarbij planten niet in aarde- of kokossubstraat wortelen, maar in hydrosubstraat. Het meest bekende substraat is hydrokorrels, maar ook steenwol, mapito of gesteente zoals perliet, vermiculiet en lavasteen zijn geschikte substraten voor hydro-kwekers.
Welke planten kun je kweken op deze manier?
Van kruiden tot groenten en sierplanten: allerlei soorten planten kun je kweken op hydrocultuur. Hydrosubstraat is waarschijnlijk het meest bekend door de kamerplanten op kantoren en in wachtkamers, je kent het wel, grote planten in potten met bruine hydrokorrels. Maar naast kamerplanten zijn eigenlijk alle planten, ook groenten en kruiden, geschikt om op hydrosubstraat te kweken. En iedere kweker kan ermee aan de slag. Uiteindelijk vraagt het zelfs minder onderhoud dan planten kweken in aarde- of kokossubstraten.
Hoe werkt hydrocultuur?
Bij hydrocultuur staat het water onder in de pot of in een speciale tank. Het is het makkelijkst om te werken met een buiten- en binnenpot. In de buitenpot zorg je voor een laag water en wat hydrosubstraat om ervoor te zorgen dat de binnenpot niet op de bodem van de buitenpot staat.
De binnenpot vul je met het substraat waar je vervolgens de plant in zet. Het is wel belangrijk dat er gaten in de binnenpot zitten waar de wortels doorheen kunnen groeien. Zo kunnen de wortels genoeg voedingstoffen uit het vochtige substraat halen. De wortels moeten overigens niet in het water staan!
Je kunt zelf een dergelijke constructie maken, maar er zijn ook speciale hydrocultuurpotten verkrijgbaar. Of gebruik ons Wilma kweeksysteem.
Wat zijn de voordelen van kweken op hydrosubstraat?
Kweken op hydrosubstraat heeft verschillende voordelen:
• Weinig water nodig
Doordat het water onder in de tank of pot staat en altijd beschikbaar is voor de planten, hoef je de planten minder water te geven dan planten die in aarde staan. Het handigst is als je een speciale watermeter gebruikt om het waterpeil in de gaten te houden; zo weet je precies wanneer je planten water nodig hebben en wanneer niet.
• Geen schimmels en ongedierte
Aarde is de leefomgeving voor bacteriën en kleine diertjes. Bij hydrocultuur heb je hier geen last van, omdat ze niet kunnen leven in het substraat. Daarnaast kan er ook geen schimmel ontstaan. En de kans dat planten gaan rotten door te veel water is ook uitgesloten. Het overtollige water wordt namelijk opgenomen door het substraat.
• Geen onkruid
Aarde is een perfecte leefomgeving voor onkruid, hydrocultuur niet. Je hoeft je kostbare tijd dus niet te besteden aan het wieden van onkruid.
• Verschillende planten naast elkaar kweken
Omdat de planten zelf voldoende water en voedingsstoffen opnemen, is het mogelijk om een droogteminnende plant naast een dorstige plant te kweken.