Koken in de tuin

Buiten eten is altijd een feestje! Nog leuker wordt het als je ook kunt koken in de tuin, denk aan een barbecue of buitenkeuken. De geur van het heerlijke eten dat bereid wordt, maakt er een nog groter feest van!

Een verrijdbare buitenkeuken of een barbecue is het handigst als je graag buiten wilt koken. Je kunt deze gemakkelijk tevoorschijn halen als het mooi weer is. Er zijn heel veel verschillende soorten buitenkeukens en barbecues. Van een compact model tot een uitgebreide buitenkeuken met allerlei mogelijkheden, en dan heb je ook nog de keuze tussen een barbecue of buitenkeuken op gas, elektriciteit of houtskool. De voor- en nadelen van de verschillende soorten zetten we voor je op een rij:
• Elektrisch koken in de tuin
Stop de stekker in het stopcontact en je gezellige avondje kan beginnen! Het duurt 5 tot 10 minuten voordat hij op temperatuur is. Doordat er geen sprake is van rookvorming, kun je een elektrische barbecue of buitenkeuken ook in een overdekte ruimte of op een balkon gebruiken. Houd er wel rekening mee, dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn.
• Gas
Met een gasbarbecue kun je - net als met een elektrische barbecue - snel van start, ook deze is vaak al binnen 10 minuten op temperatuur. Ook hierbij heb je geen rookvorming. Zorg altijd voor voldoende gas en ga hier voorzichtig mee om.
• Houtskool
Het aansteken van het houtskool of de briketten, de rookvorming en het ‘echte vuurtje stoken’, geeft veel mensen het nostalgische gevoel van een barbecue. Het nadeel is dat het lang duurt voor een houtskoolbarbecue op de juiste temperatuur is en dat er vaak veel rookvorming ontstaat. Zorgt altijd voor genoeg houtskool of briketten én aanmaakblokjes.

Vaste buitenkeuken
Als je genoeg ruimte hebt, is het natuurlijk leuk om een vaste buitenkeuken te maken in de tuin! Onder de overkapping bijvoorbeeld. Je kunt zo zomer én winter buiten eten. Sfeer en gezelligheid zijn zo zeker gegarandeerd.

Koken in én met de tuin
Hoe leuk is het als je gerechten die je buiten bereidt, op smaak kunt brengen met je eigen oogst? Kruiden smaken bijvoorbeeld heerlijk bij dat stukje vlees of vis op de barbecue. Of maak van peterselie je eigen kruidenboter voor op het stokbrood. Ook lekker: gevulde aardappel of courgette! Je kunt ze bakken in een pan of grillen op de barbecue. En natuurlijk mogen je verse groenten niet ontbreken als bijgerecht of door de salade! Het toetje? Daarvoor zijn aardbeien heel erg geschikt! Vergeet ook de eetbare bloemen niet, hierdoor krijgt ieder gerechtje een sfeervolle en smakelijke uitstraling.
Tip! Lees hier hoe je je eigen moestuin aanlegt!