Kruiden: smaakmakers van hartige en zoete gerechten, en thee

Kruiden zijn lekker, leuk, gezond én makkelijk. Je kweekt ze eenvoudig in potten en bakken of in je tuin, zowel binnen als buiten. Met de verse blaadjes, takjes of bloempjes maak je snel gerechten of thee op smaak.

Kruiden bij vleesgerechten
Dragon is erg lekker bij kip, laurier bij stoofpotten, munt laat lamsvlees goed tot zijn recht komen en oregano smaakt lekker bij geroosterd vlees of Italiaanse gerechten. Maar ook bieslook, bonenkruid, kervel, rozemarijn, tijm en salie smaken heerlijk bij een stukje vlees.

Kruiden bij visgerechten
Citroenmelisse, dille, venkel, rozemarijn en peterselie versterken de smaak van vis. Citroenmelisse smaakt vooral erg lekker bij gebakken zalm en kabeljauw. Dille is een heerlijke smaakmaker bij gerookte zalm, venkel maakt witvis op smaak, en rozemarijn en peterselie passen bij iedere soort vis.

Rozemarijn en peterselie
Rozemarijn en peterselie zijn kruiden die haast bij ieder gerecht lekker smaken. Waar je op moet letten bij het kweken in de tuin:
• Rozemarijn: zet dit wintergroene heestertje op een zonnige plek met doorlatende grond. De kleine blauwwitte voorjaarsbloempjes bevatten veel nectar; zo lok je met deze plant veel hommels en honingbijen.
• Peterselie: er bestaat platte en krulpeterselie. Krulpeterselie is erg leuk om gerechten mee te decoreren. Zet peterselie op een plek in de zon/halfschaduw en zorg voor vruchtbare, enigszins vochtige grond.

Kruidenthee
Van kruiden kun je ook heerlijke thee zetten! Munt is wel het bekendste ‘theekruid’. Je kweekt dit eenvoudig zelf in potten of bakken. In de vollegrond is ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat dit kruid enorm woekert. Naast munt is ook citroenverbena een heerlijk kruid voor in de thee; het kruid zorgt voor een lekkere frisse citroensmaak. Gebruik zowel de takjes als blaadjes van citroenverbena. En wat dacht je van kamille! De bloemen geven een lekkere smaak en zien er bovendien heel vrolijk uit. Oogst de bloemen het best op een zonnige dag, dan bevatten ze de meeste olie. Je kunt de bloemen gedroogd of vers gebruiken. Last but not least: salie! Je hebt maar een paar blaadjes salie nodig om je thee op smaak te maken. Saliethee helpt goed bij keelpijn. Ook het veelzijdige kruid rozemarijn smaakt overigens heerlijk in thee.

Kruiden bij desserts
Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar ook desserts kun je op smaak maken met kruiden. Maak bijvoorbeeld je eigen muntijs of decoreer een paar heerlijke bolletjes ijs met een blaadje munt. Ook de bloemen van komkommerkruid of lavendel geven een heel feestelijke uitstraling aan je desserts!

Kruiden oogsten
De meeste kruiden oogst je net voor ze bloeien, dan hebben ze de meeste smaak. Maar van sommige kruiden gebruik je juist de bloemen en de zaden. Het zaad van lavas en dille is bijvoorbeeld goed te gebruiken. Van het zaad van venkel kun je zelfs thee maken! Lees hier meer over het oogsten van kruiden.
Kruiden in de tuin? Plant ze in kruidenpotgrond en bemest ze met speciale kruidenmest.