Kunst in de tuin of stad: graffiti met mos!

Wil je graag eens wat anders in je tuin? Ga voor mosgraffiti! ‘Teken’ met mos de mooiste kunstwerken op een kale muur. Het is een creatieve manier van verticaal tuinieren.

Graffiti met mos?
Mosgraffiti wordt steeds populairder over de hele wereld. Je kunt het toepassen op muren en verhardingen. Het is een unieke manier om jezelf uit te drukken in woorden of kunst. Creëer zowel letters als silhouetten met deze planten. Kale muren en verhardingen zullen er van opknappen!

Mos
Mos is een plantje dat weinig onderhoud vraagt en dat zeer weinig zonlicht en een minimum aan voeding nodig heeft om te groeien. Alleen een hoge luchtvochtigheid is vaak al voldoende. Kies bij het maken van mosgraffiti mos dat fluwelen kussentjes vormt; hiermee krijg je de mooiste kunstwerken! Zoek het liefst mos in de buurt. Mos past zich namelijk niet goed aan een andere leefomgeving aan.

Welke muur is geschikt voor graffiti met mos
Kies een muur op het noorden of oosten, want mos groeit het best in een schaduwrijke omgeving.

Wanneer aan de slag?
De beste tijd om mosgraffiti toe te passen, is de lente of de herfst.

Wat je nodig hebt
• Handvol net geoogst mos
• 2 kopjes karnemelk
• Halve theelepel suiker
• Blender
• Verfkwast
• Plastic bakje met luchtdicht deksel
Hoe groter het ontwerp, des te meer je van het mengsel nodig hebt. Houd er rekening mee dat voor grotere projecten misschien verschillende formaten kwasten nodig zijn. Wil je een klein kunstwerk van graffiti met mos maken? Gebruik dan de helft van het recept.

Graffiti met mos; zo werkt het
Was de aarde van het mos af en scheur het in kleine stukjes. Doe de stukjes mos samen met een scheutje karnemelk en suiker in de blender en pureer het. Voeg langzaam de rest van de karnemelk toe en meng alles goed door elkaar. Giet het mengsel in een bakje. Gebruik je het niet meteen, sluit het dan luchtdicht af. Zo blijft het vochtig.
Nu is het tijd om het mengsel toe te passen als kunst! Teken eventueel eerst een patroon of woord met stift op de muur. Vul de schets met mosverf of ‘verf’ met het mosmengsel wat leuks uit de vrije hand. Hoe meer mos je hebt, hoe sneller het ontwerp gevuld zal zijn. Als je wat tekort komt, maak je eenvoudig wat bij. Meerdere lagen over elkaar aanbrengen is niet nodig, want het zal niet lang duren voordat het mos gaat groeien waardoor de moslaag steeds voller wordt.

Mos onderhouden
Je kunstwerk heeft waarschijnlijk een periodieke trimbeurt nodig om mooi in vorm te blijven. Gebruik hiervoor een scherpe schaar. Geef het mos tijdens een lange droge periode een beetje water door het kunstwerk met een plantenspuit nat te sproeien. Met zo nu en dan een beetje aandacht ziet jouw kunstwerk er geweldig uit!
Ga jij ook proberen graffiti met mos te maken? Laat ons je kunstwerk zien!