Kweken op aarde-, kokos- en hydrosubstraten: drie kweekmethoden uitgelicht

De meest bekende manier om planten op te kweken is natuurlijk in aarde. Maar dat is niet de enige manier; naast aardesubstraat kun je je planten ook opkweken in kokos- en hydrosubstraten. Hieronder zijn de drie kweekmethoden uitgelicht.

Kweken op aardesubstraat (soil)
De bekendste vorm van aardesubstraat is natuurlijk potgrond. Potgrond is meestal voorbemest, maar niet iedere soort potgrond bevat dezelfde voedingsstoffen. De een is goed voor het opkweken van groenten, terwijl de ander de juiste voedingsstoffen bevat voor het opkweken van planten voor de siertuin. Welk aardesubstraat of welke potgrond je waarvoor gebruikt? Je leest het hieronder:
• Wilma Growmix
Wilma Growmix is een bemeste potgrond met een luchtige structuur. De mix is voorzien van een startvoeding, waardoor je groenten goed groeien. Kortom, Wilma Growmix is de ideale basis voor je moestuin!
• Wilma Janeco substraat
In Wilma Janeco substraat kunnen vrijwel alle planten groeien. Dit komt omdat dit substraat weinig mest bevat. Wilma Janeco substraat bevat onder meer perliet. Het zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft.
• Verschillende soorten potgrond
Wilma’s Tuin verkoopt verschillende soorten Pokon potgrond, speciaal afgestemd op de desbetreffende planten: cactus-, bonsai-, palmen-, orchidee-, buxus- en rozengrond. Het voorziet deze planten van de juiste voedingsstoffen.

Kweken op kokossubstraat (cocos)
Kokossubstraat wordt gemaakt van de buitenbast van kokosnoten, die bestaat uit ruwe vezels. Deze buitenbast is een restproduct dat anders verloren gaat. Kokossubstraat is dus een duurzaam product en past goed bij de ecologische tuinier. Voorbeelden van kokosproducten zijn kokosgruis, kokosvezel en kokoschips. Je kunt deze natuurlijke materialen gebruiken in een substraat. Kokosgruis of kokoschips kun je ook puur gebruiken om planten in op te kweken. De luchtige structuur en de manier waarop kokosvezels, kokosgruis en kokoschips water opnemen en afgeven, maakt kokossubstraat een geschikt kweekmedium voor allerlei planten.
• Cocos substraat en cocos potgrond
Cocos substraat en cocos potgrond houden voedingsstoffen vast zodat deze continu beschikbaar zijn voor planten. Kokossubstraten kunnen grote hoeveelheden water opnemen in een korte tijdsperiode en geven dit geleidelijk weer af aan de plant. In combinatie met de luchtigheid van het substraat zorgt dit voor een goede wortelontwikkeling. In droge perioden hebben de planten zo altijd voldoende water tot hun beschikking. Cocos potgrond heeft dezelfde luchtige structuur als cocos substraat; maar is, zoals de naam al zegt, beter geschikt voor kweken in potten en bakken.

Kweken op hydrosubstraat
Hydrosubstraat wordt gebruikt bij hydrocultuur. Dit is een kweektechniek waarbij planten niet in aarde, maar in water wortelen. Voor deze techniek zijn speciale substraten te verkrijgen waarvan hydrokorrels de meest gebruikte is. Andere geschikte substraten voor hydrocultuur zijn: gesteenten als perliet en vermiculiet of lavasteen, en ook steenwol en mapito zijn geliefde substraten.
• Hydrokorrels
Hydrokorrels is een substraat dat bestaat uit gebakken kleikorrels zonder zout. De korrels zorgen voor een perfecte drainage. De poreuze korrels nemen het water met de voedingsstoffen op, zodat de planten het kunnen opnemen wanneer ze dit nodig hebben. Je kunt Hydrokorrels ook gebruiken in het Wilma kweeksysteem.