Micro-tuinieren in de stad

Wil je graag je eigen groenten en kruiden kweken, maar heb je beperkte ruimte, tijd en geld, én zonlicht? Ga aan de slag met micro-tuinieren!

Micro-tuinieren is een uitdaging
Het doel van micro tuinieren is gezond eten van eigen (kleine) bodem. Dit is duurzaam en klinkt heel aantrekkelijk, maar in werkelijkheid is het vaak een uitdaging. Beperkte ruimte, tijd, geld en zonlicht zijn bijvoorbeeld een paar problemen waarmee je te maken kunt krijgen. En daarnaast - wanneer je voor het eerst tuiniert - moet je het ook nog leren. Begin daarom met makkelijk te kweken groenten en kruiden!

Kruiden en groenten om mee te starten
Begin met makkelijk te kweken planten, waarvoor je zo min mogelijk gereedschap nodig hebt. Zo hoeft micro-tuinieren niet duur en moeilijk te zijn. Hierbij onze 4 favorieten!

1. Microgroenten (microgreens)
De naam zegt het al, deze groenten zijn uitermate geschikt voor micro-tuinieren! Microgroenten ofwel kiemgroenten zijn kleine groene, gezonde ingrediënten, heerlijk door een smoothie of salade. Het enige wat je nodig hebt om kiemgroenten te kweken is zaad, potgrond, kweekpotjes of een mini-kas. Het is zelfs mogelijk om microgroenten te kweken op watten! Zet de potjes of de kweekbak op een lichte plek, bijvoorbeeld in de vensterbank, en benevel elke dag om de zaden vochtig te houden tot ze ontkiemen en groeien. Microgroenten oogst je al na 1 tot 3 weken. Knip de kiemen af met een schaar en voeg ze toe aan je maaltijd.

2. Kruiden op water
Wil jij graag verse kruiden in huis? Vermeerder je kruiden dan gratis! Verwijder de onderste bladeren van enkele stengels van munt, citroenmelisse, rozemarijn of basilicum en zet in een glas water. Ververs het water dagelijks. De wortels verschijnen binnen 2 weken. Plant de nieuwe scheuten in een pot et voila: gratis nieuwe kruiden voor je kruidentuin!

Kruiden in de schaduw
Heb je niet zoveel zon in huis of in de tuin? Munt en citroenmelisse doen het ook goed in de schaduw! Twee kruiden die niet alleen lekker zijn, maar ook een geneeskrachtige werking hebben: citroenmelissethee is een natuurlijke antidepressivum en draagt bij aan een goed humeur. Met een schijfje citroen in de thee, zal het ook helpen bij ochtendmisselijkheid. Munt heeft antiseptische, antivirale en verdovende eigenschappen. Het kauwen op een paar blaadjes kan keelpijn, verkoudheid, hoesten en hoofdpijn verlichten. Veelzijdige keukenkruiden om bij de hand te hebben dus!

3. Lente-uitjes
Lente-uitjes zijn ook heel geschikte groenten bij micro-tuinieren! Lente-uitjes kun je namelijk altijd weer terug laten groeien. Snijd met een scherp mes de lente-uitjes ongeveer 5 cm boven de wortel af, verwerk het blad in maaltijden. Doe de stengel met wortels in een glas met 1-2 cm schoon water. Ververs het water dagelijks en je zult zien dat er vanzelf nieuwe bladeren groeien. Knip de bladeren steeds af met een schaar en geniet keer op keer van gratis groente!

4. Makkelijke Aloe vera
Aloe vera is een mooie kuipplant die het het beste doet als je er niet te veel aandacht aan besteedt. Zorg wel dat hij op een zonnige plek en niet te nat staan. ’s Zomers staat hij mooi op het terras, verplaats hem in oktober naar een lichte plek binnenshuis. Zorg voor potgrond met goede drainage-eigenschappen, zoals WILMA Cocolite-22. Geef Aloe vera af en toe een scheutje water.

Verzachtende en genezende werking van Aloe vera
Gebruik de gel die in de plant zit als aftershave balsem of als moisturizer voor je huid. De gel van Aloe vera werkt zelfs om brandwonden te genezen, steken te kalmeren, en beten, huiduitslag en snijwonden te genezen! Bewaar de gesneden bladeren gewikkeld in keukenpapier in de koelkast.