Milieuvriendelijk tuinieren doe je zo!
Als je van tuinieren houdt, houd je waarschijnlijk ook van de natuur en het milieu. Toch is het niet vanzelfsprekend dat tuinieren goed is voor het milieu, daarom 5 tips voor milieuvriendelijk tuinieren!
1. Milieuvriendelijk water geven
Geef zo min mogelijk water uit de kraan aan je planten, gebruik liever regenwater uit de regenton. Het is niet alleen milieuvriendelijk, het water is ook nog eens beter voor je planten. Leidingwater bevat veel chloor. Geef sowieso niet te veel water aan de planten in je tuin, dit maakt de wortels van je planten lui en zorgt voor minder sterke planten. Tip: Breng een laag mulch aan in de borders. Dit zorgt ervoor dat de grond in de zomer minder snel uitdroogt. Scheelt je weer een gieter water!
2. Kies voor duurzame, lang houdbare spullen
De betekenis van duurzaam is ‘het milieu weinig belastend’. Wanneer je dus milieuvriendelijk tuiniert, maak je gebruik van duurzaam gereedschap en staan er duurzame tuinmeubelen in je tuin. Duurzaam gereedschap en tuinmeubelen zijn op een milieuvriendelijke manier gemaakt en gaan lang mee. Als je graag houten tuinmeubelen wilt, kies dan voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Het betekent dat het hout uit een ecologisch verantwoord bos komt. Hardhout is het meest vochtbestendig, alleen minder duurzaam omdat het vaak uit tropische gebieden komt. Het best kun je kiezen voor Europees hardhout of eikenhout; ook dit gaat lang mee. Vurenhout is vaak erg goedkoop, maar gaat dan ook minder lang mee. Tip: Onderhoud je tuinmeubels goed en zet je tuinmeubels ’s winters binnen of dek ze af voor een langere levensduur.
3. Milieuvriendelijke tuinafsluiting
Ook voor een schutting geldt dat je het best kunt kiezen voor Europees hardhout of eikenhout. Maar milieuvriendelijker is natuurlijk een haag! Zo’n afsluiting oogt mooi groen en er kunnen allerlei dieren in nestelen. Geschikte planten voor een haag:
• Haagbeuk
• Beuk
• Taxus
• Meidoorn
• Liguster
Liever geen haag, maar wel een milieuvriendelijke afsluiting van je tuin? Ga voor een gevlochten schutting van wilgentenen! Dit is milieuvriendelijk en geeft direct een natuurlijke uitstraling aan je tuin.
4. Zo min mogelijk stenen
Plant liever een extra boom of struik in de tuin dan een extra stuk te bestraten. Hoe meer struiken en planten hoe mooier, gezonder én milieuvriendelijker je tuin. Maak paden bij voorkeur van halfverharding zoals grind of boomschors en gebruik voor het terras duurzaam gerecycled materiaal uit Nederland; bijvoorbeeld oude gebakken klinkers of omgedraaide grindtegels. Tip: Kies voor bestrating die goed water doorlaat, zoals grind of klinkers, regenwater kan zo makkelijk de grond in zakken.
5. Verwijder onkruid op milieuvriendelijke manier
Het zal je niet verbazen, maar spuiten met chemische middelen is niet milieuvriendelijk. Het doodt naast onkruid vaak ook allerlei nuttige beestjes zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Bijen en vlinders zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten, terwijl lieveheersbeestjes meehelpen bij de bestrijding van bladluizen. Verwijder onkruid daarom op een milieubewuste manier. En laat hier en daar gerust een onkruidje staan; het zijn soms namelijk heel nuttige en mooie planten. Brandnetels zijn bijvoorbeeld populaire waardplanten voor vlinders!
6. Bemest met organische meststoffen
Kunstmest bevat veel stoffen die door de natuur moeilijk zijn af te breken. Het is beter om organische meststoffen te gebruiken. Deze geven langdurig goede voedingsstoffen aan je planten. Het voordeel hiervan is dat je minder vaak hoeft te bemesten. De meeste organische meststoffen werken zo’n 3 maanden.