Moestuin winterklaar maken
Vanaf november ligt het werk in de moestuin voor een groot deel stil, toch zijn er wel wat klusjes te doen: opruimen en compost aanbrengen bijvoorbeeld. Zo maak je jouw moestuin winterklaar!
Moestuin opruimen voor de winter
Haal dode en zieke plantenresten met wortel en al weg, zodat schimmels zich niet kunnen verspreiden in bodem. Gooi gezonde plantenresten op de composthoop of in de compostbak. Doe zieke plantenresten in de gft-bak en niet bij het compost. Heb je geen compostbak? Maak deze dan eenvoudig zelf!
Gedroogde bloemen voor de vogels
Als je naast de flora ook de fauna wilt voorbereiden op de winter, laat droge plantenresten van bloemen dan staan, dit dient als voedselbron voor vogels. De gedroogde plantenresten geven met rijp of sneeuw ook een mooi winterbeeld.
Bodembedekking aanbrengen
Je maakt je moestuin echt winterklaar door een bodembedekker aan te brengen. Door regen, sneeuw en vorst kan de bodem namelijk dichtslibben, waardoor er weinig zuurstof in de grond komt. Een laag compost, stalmest of gevallen blad houdt de grond luchtig en zorgt voor allerlei voedingsstoffen en dus een vruchtbare bodem in het voorjaar. Op de plekken waar wortelgroenten komen te staan is 5 centimeter al genoeg, op plekken waar vrucht- en koolgewassen komen, mag de laag iets dikker zijn; ongeveer 10 cm. Een goede bodembedekking zorgt ervoor dat onkruidzaden verstikken en geen kans hebben om te groeien. Daarnaast vinden allerlei nuttige insecten er een schuilplaats. Kortom het is een mooie vorm van ecologisch tuinieren.
Test de grond
Het einde van het moestuinseizoen is een mooi moment om een bodemanalyse te (laten) doen. Meet met een pH-meter hoe het ervoor staat met de bodem. Je ziet hierop precies wat je grond nodig heeft; kalk, meststoffen et cetera. Lees meer over het verbeteren van de grond.
Kas winterklaar maken
Maak de kas aan het einde van het seizoen schoon, verwijder ook hier de plantenresten en zorg voor een nieuwe laag grond. Door je kas goed winterklaar te maken kun je in het voorjaar zó aan de slag!
Gereedschap schoonmaken en opbergen
Na het ‘schoonmaken’ van je moestuin gebruik je jouw gereedschap waarschijnlijk de hele winter niet meer. Maak het gereedschap – voordat je het opbergt - goed schoon en droog. Laat de gereedschappen met messen eventueel slijpen of slijp de messen zelf. Zo weet je zeker dat je volgend jaar direct aan de slag kunt!
Dit kun je oogsten in de winter
Is je moestuin in de winter een kale boel? Dat hoeft niet. Je kunt vanaf augustus tot en met december lekkere wintergroenten planten of zaaien op een beschutte plaats in de tuin. Denk aan spinazie, spruiten, veldsla, snij- en pluksla, boerenkool en bloemkool!
Vorstbescherming aanbrengen in de moestuin
Bedek vorstgevoelige groenten zoals (knol)selderij, sla en prei wanneer het vriest met een laagje stro of vliesdoek. Spruitjes hoef je niet te voorzien van vorstbescherming, deze groenten zijn zelfs het lekkerst na een nachtje vorst. Er komen hierdoor natuurlijke suikers vrij die smaak ten goede komt.