Mooie planten in de winter

Wil jij het hele jaar mooie planten in je tuin, ook in de winter? Kies voor deze 5 planten! Ze kunnen goed tegen kou en vorst, en zorgen voor een aantrekkelijke wintertuin.

1. Kerstroos (Helleborus)
Helleborus niger bloeit soms al rond de kerst met sneeuwwitte bloemen. Niet voor niets dragen deze mooie planten dan ook de Nederlandse naam kerstroos. Helleborus orientalis - de oosterse kerstroos - is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van wit en paars tot donkerrood. De bloeitijd van deze soort ligt tussen januari en april. Kerstrozen zijn vorstbestendig en worden ongeveer 30 centimeter hoog. Ze doen het goed op een plekje in de halfschaduw. Planten kan het hele jaar, behalve op dagen dat het vriest.
Let op: Alle delen van Helleborus zijn giftig, dus draag altijd handschoenen bij het planten.

2. Ezelsoor (Stachys byzantina ’Big Ears’)
Ezelsoor valt in de winter op door zijn grijze, viltachtige blad. Vanaf de herfst worden de bladeren wolliger en lijken ze steeds meer op echte ezelsoren. Na een regenbui ligt de plant waarschijnlijk even tegen de grond, maar het duurt niet lang of de bladeren staan weer fier overeind. De planten doen het het best in goed drainerende grond in de zon. Ezelsoor is vorstbestendig en is tijdens de bloei ongeveer 40 centimeter hoog. Bij strenge vorst kan de plant bovengronds afsterven, maar in de regel komt hij in het voorjaar dan weer op. Of hij moet op een te natte plek geplant zijn. Plant het liefst op een droge, vorstvrije dag.

3. Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis)
Sneeuwklokjes zijn een van de eerste plantjes die het voorjaar aankondigen. De witte hangende bloemetjes zien er kwetsbaar uit, maar trotseren zonder moeite de kou. Ze zorgen in de tuin voor een lieflijke sfeer. De mooie planten worden maximaal 20 centimeter hoog. Sneeuwklokjes staan het liefst in een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw. Ze behoren tot de voorjaarsbollen; je kunt de bolletjes in het najaar planten of plant ze in maart-april ‘in the green’, dat wil zeggen dat de bollen dan nog blad hebben.

4. Skimmia (Skimmia japonica ’Rubella’)
Skimmia japonica ’Rubella’ is de meest bekende skimmia. Deze wintergroene plant behoort tot de heesters en wordt ongeveer 80 centimeter hoog. Omdat skimmia in het najaar in veel tuincentra verkrijgbaar is, kun je er goed je terras mee opfleuren! De bloemknoppen hebben vanaf eind oktober een mooie bruinrode kleur. In april verschijnen de witroze bloemen. Skimmia doet het goed op humusrijke, lichtzure grond op een plekje in de halfschaduw.

5. Winterheide (Erica carnea)
Winterheide zorgt de hele winter voor kleur op je terras of in de tuin! De mooie planten zijn ijzersterk en vorstbestendig en worden ongeveer 20 tot 40 cm hoog. Kies voor een paars, roze of wit exemplaar. Het zijn zuurminnende planten, dus zorg altijd voor zure grond of vul het plantgat of de pot voor het planten met speciale potgrond voor zuurminnende planten.