Onkruid permanent verwijderen

Voor het permanent verwijderen van onkruid moet de onkruidplant met wortel en al worden verwijderd of moet de energievoorraad van de plant worden uitgeput. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken.

Onkruid handmatig verwijderen
Vooral tussen beplanting, verharding en uit het gazon is onkruid verwijderen met de hand een effectieve manier. Maak met een onkruidsteker of plantenschep eventueel eerst de wortels los, om vervolgens het onkruid gemakkelijk te verwijderen. Ook een schoffel of een hak zijn handige hulpmiddelen bij dit klusje! De schoffel is geschikt voor lichtere grond, de hak voor zwaardere grond. Hak en schoffel niet te diep. Je ‘zet hierdoor de grond open’, waardoor onkruidzaden makkelijker kunnen ontkiemen.
Let op: verwijder bij nat weer de geschoffelde onkruiden direct, anders groeit het snel weer vast in de grond en is al je werk voor niets geweest. Gooi het onkruid in de groencontainer en niet op de composthoop of in de compostbak; de onkruiden verspreiden zich het jaar daarna dan via de compost door je hele tuin.

Onkruid afdekken
Door onkruid af te dekken met landbouwplastic zal het afsterven. Het plastic moet wel enkele maanden tot een half jaar blijven liggen. Dit is dus alleen een makkelijke oplossing als je dat stuk van je tuin een tijd niet gebruikt. Vind je het zwarte plastic niet mooi in je tuin? Dek het plastic dan af met een laag houtsnippers waar je eventueel een paar grote potten met planten op zet.

Onkruid verbranden
Met een onkruidbrander verhit je het onkruid waardoor het vervolgens afsterft. Vooral tussen tegels is dit een effectieve én milieuvriendelijke manier. Voor deze methode kan eventueel ook kokend water worden gebruikt, dit is echter wel een minder snelle manier.

Onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen kun je het best vermijden. De middelen kunnen ook schadelijk zijn voor tuinplanten, het gazon en dieren in je tuin. Wil je toch gebruik maken van chemische middelen, kies dan voor een middel op basis van organische vetzuren, deze zijn minder belastend voor het milieu en worden vrij snel afgebroken. Gebruik bestrijdingsmiddelen nooit in de buurt van water of tijdens regen; de middelen zijn schadelijk voor waterorganismen. Heb jij de voorkeur voor het verwijderen van onkruid op een minder schadelijke manier? Lees dan ook: onkruid verwijderen op een milieuvriendelijke manier.
Ook vind je op onze website alle producten om de tuin te kunnen onderhouden.