Onkruid verwijderen op een milieuvriendelijke manier

Onkruid is een ongenode gast in iedere tuin. Niet iedereen vindt het even erg, maar we zien het toch liever niet. Onkruid verwijderen kan op verschillende manieren; zeker biologische en ecologische tuiniers zullen kiezen voor een milieuvriendelijke manier. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Worteldoek en voegzand
Een bekend spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor onkruid. Bij het aanleggen van bestrating kun je anti-worteldoek aanbrengen, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Zorg er voor de aanleg voor dat de ondergrond goed geëgaliseerd is. Na het aanleggen veeg je de bestrating regelmatig in met voegzand. Onkruid krijgt hierdoor minder kans.

Afwatering
Onkruid en mos zijn dol op een natte omgeving en op natte tegels. In een droge omgeving groeit het veel minder goed. Zorg daarom altijd voor een goede afwatering in de tuin. De bestrating droogt hierdoor sneller, waardoor je minder last hebt van mos en onkruid.

Handmatig onkruid verwijderen
Je kunt onkruid tussen tegels goed handmatig verwijderen. Hier zijn verschillende gereedschappen voor. Met een onkruidborstel of -schraper verwijder je bovengrondse plantendelen en kun je deels de wortels verwijderen. Dit is de manier om onkruid van paden en terrassen te verwijderen. Om onkruid met een lange penwortel (zoals bijvoorbeeld paardenbloem) te verwijderen, gebruik je een onkruidsteker. Dit lukt helaas niet tussen de tegels.

Biologisch afbreekbare middelen
Wie toch een middel wil gebruiken, kan ook kiezen voor biologische onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze werken snel en effectief en voorkomen dat het onkruid terugkomt. Gebruik een drukspuit met reservoir en vul dit met het bestrijdingsmiddel. Let op! Het is van belang dat je secuur werkt want bespuit je niet alleen het onkruid, maar ook je border, dan zullen je planten afsterven. Zonde! Met deze middelen zie je vaak al snel resultaat, al na enkele uren zal het onkruid afsterven.

Onkruidbrander
Wil je nauwkeurig en efficiënt resultaat behalen op je border of terras? Kies dan voor een onkruidbrander. Door het onkruid letterlijk weg te branden, wordt het onkruid in enkele seconden vernietigd. De plantencellen sterven af door de hitte. Een onkruidbrander is te gebruiken bij alle soorten onkruid en is zeer effectief. Gebruik de brander niet op je gazon! Dit zorgt voor verbrande plekken in het gras. Omdat het onkruid na verloop van tijd weer uitloopt, moet je het wel regelmatig herhalen.

Weedblaster
Een alternatief voor de onkruidbrander is een Weedblaster. Deze verwijdert onkruid met kokend heet water zonder toegevoegde middelen. De kokende waterdruppels komen onder hoge druk tegen het onkruid aan en exploderen. Het water wordt omgezet in stoom en de eiwitten in de planten koken en stollen. Het onkruid sterft af en verwaait na enkele dagen.

Geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
Pas op met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes! Deze lijken vaak heel handig, maar kunnen nare gevolgen hebben. Zo wordt vaak geadviseerd om azijn te gebruiken, maar dit is helemaal niet verstandig. Je verontreinigt hiermee de bodem wat ervoor kan zorgen dat bepaalde planten niet meer groeien en daarnaast is deze oplossing zeer tijdelijk. Kies dus liever voor een natuurlijke, milieuvriendelijke en effectieve manier uit bovenstaand lijstje.