Plantenvoeding: waarom, wanneer en hoe?

Iedereen wil sterke en gezonde planten die prachtig bloeien of goede vruchten geven. Dit kun je onder andere bereiken door ze van plantenvoeding te voorzien. Dit is hoe je plantenvoeding gebruikt en er de vruchten van plukt.

Het nut van plantenvoeding
Om goed te kunnen groeien, hebben planten een aantal behoeften. Zo hebben ze onder meer water en zuurstof nodig, maar ook andere voedingselementen zoals stikstof, fosfor, calcium en ijzer. Deze elementen kunnen van nature aanwezig zijn in het substraat waarop je plant groeit, maar de kans is groot dat er niet voldoende aanwezig is en je plant daardoor niet optimaal zal groeien. Om ervoor te zorgen dat je plant wel goed groeit en mooie bloemen of vruchten geeft, is het verstandig om plantenvoeding te geven.
Planten die je plantenvoeding geeft, hebben vaak stevigere stammen en scheuten, zijn groter en gezonder, hebben beter en groener blad en leveren betere vruchten en bloemen.

Verschillende fases
In de groei van de plant zijn verschillende fases te onderscheiden waarin de plant ook specifieke behoeften heeft. Daarom verschilt het per fase welke voeding je toedient. We onderscheiden de basisperiode, groeiperiode en bloeiperiode.

Basis
Je wilt je plant de beste basis geven om zo goed mogelijk te groeien. Wilma biedt een goede basisvoeding aan. Wilma-1 Basis is tijdens de hele groeiperiode te gebruiken. Je kunt deze ook alleen gebruiken tijdens het begin van de kweekcyclus om daarna over te stappen op Wilma-2 groei. Beide soorten voeding zijn onderdeel van de Wilma-1-2-3 lijn. In deze basisvoeding zit bijvoorbeeld stikstof. Dit is in het beginstadium erg belangrijk, omdat het zorgt voor een snelle en sterke groei. Stikstof stimuleert ook de groei van een dikkere stam en stevige zijtakken.

Groeiperiode
Tijdens deze periode is de behoefte aan voeding het grootst. De plant vormt zijn wortelstelsel en moet de hoogte in, zodat jij er zoveel mogelijk profijt van gaat hebben. Zorg dat je plant voldoende water krijg en voorzie hem van voeding. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Wilma-2 Groei. Deze voeding bevat onder andere magnesium en kalium. Kalium versterkt de stam en vertakkingen, zodat deze straks veel bloemen of vruchten kunnen dragen. Magnesium zorgt voor een goede en snelle groei en helpt de plant om voedingsstoffen op te nemen.

Bloeifase
Nu je plant sterk is en goed is gegroeid, is het tijd voor de bloei. Je wilt kleurige bloemen van goede kwaliteit, en bij vruchtgewassen een uitbundige bloei om later een rijke oogst te hebben. In deze fase geef je voeding die rijk is aan fosfor. Wilma-3 Bloei helpt de plant bij het bloeien. Wie zijn plant in de bloeifase goed voedt, geniet van een langere en bloei.

Type voeding
Welke plantenvoeding je geeft, verschilt niet alleen per fase, maar ook per type plant. Want de behoeften zijn ook per gewas verschillend. Daarnaast is voeding verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo is er plantenvoeding in vloeibare vorm, die snel wordt opgenomen. Je geeft deze door de voeding te mengen met het gietwater. Maar er is ook voeding in de vorm van korrels, die langzamer werkt. Lees je goed in om te ontdekken welke vorm het best bij de verschillende gewassen past en hoe je de planten van de voeding voorziet.
Hier vind je ons complete assortiment plantenvoeding