Rozemarijn kweken

Rozemarijn bij gebakken aardappeltjes, door de soep, in een stoofschotel of door zelfgebakken koekjes! Rozemarijn is een smaakmaker in veel gerechten. Hoe makkelijk is het dan als je het altijd bij de hand hebt?! Je kweekt het kruid eenvoudig in je eigen keuken.

Rozemarijn zaaien
Rozemarijn uit zaad opkweken is moeilijk; het zaad heeft namelijk een heel lage kiemkracht. Sommige soorten zaden vanuit de Verenigde Staten zijn geprepareerd en zouden wel makkelijk kiemen. Maar dan nog geldt dat rozemarijnzaden 4-8 weken nodig hebben om te ontkiemen en wel twee jaar om uit te groeien tot een plant waar je van kunt oogsten. Wanneer je sneller rozemarijn wilt kunnen oogsten, kun je beter rozemarijn stekken of een plant aanschaffen.
• Rozemarijn zaaien in grond
Zorg voor een goed doorlatende grond die bij voorkeur ook wat leem bevat. Wanneer je rozemarijn gaat zaaien, doe je dit in een onafgedekte bak met turf of perliet. Verpot de plantjes wanneer ze 5-8 cm lang zijn naar een leemachtige, goed gedraineerde grond met een PH-waarde van 5,5-7,0.
• Rozemarijn zaaien op hydrocultuursysteem
Laat de zaden ontkiemen op steenwol kubussen. Verplant de zaailingen naar platen zodra ze doordringen in de kubus, dit is meestal na 1 tot 2 weken. Plant ze 10-15 cm uit elkaar.

Kruidenplanten kopen
Kruidenplanten worden voornamelijk verkocht in het voorjaar en in de zomer, wanneer de vraag naar de planten het grootst is. De meeste kruiden houden van een zonnige plek en warmte. Je kunt de planten in het voorjaar en in de zomer dan ook goed buiten of in de kas kweken, dat kan zowel in de vollegrond als in potten.

Rozemarijn stekken
Neem de stekken bij voorkeur in het voorjaar of de zomer. Gebruik hiervoor niet een snoeischaar maar scheur een zijtakje van een hoofdtak af; zo krijg je een stekje met een hieltje (dat is een reepje bast van de hoofdtak). Knip het blad aan de onderkant van de stek af voordat je deze in een potje met pot- of stekgrond steekt. Houd de aarde waarin je stekken staan de eerste weken licht vochtig. Rozemarijn doet het goed op leemachtige, goed gedraineerde grond, maar ook op een hydrocultuursysteem.

Constante temperatuur
Rozemarijn is een mediterraan kruid, dat wil zeggen dat je een mediterraan klimaat zou moeten nabootsen. Dit kun je het beste doen door het kruid in een klein kweekkasje te kweken waar de temperatuur rond de 24 tot 29 graden is, met een luchtvochtigheid van 75 procent. Een constante temperatuur overdag is heel belangrijk. Laat het in de nacht afkoelen tot 18 graden. Zorg voor een goede luchtcirculatie.

Veel licht
Rozemarijn heeft 11 uur per dag licht nodig. Op een mooie zomerdag hebben de planten dan vaak genoeg aan het natuurlijke zonlicht, maar op een minder zonnige dag zou je het zonlicht dus moeten nabootsen. Hogedruk natrium (HDN) of compacte fluorescerende lampen zijn hiervoor heel geschikt. Wanneer je voor een budgetvriendelijk exemplaar gaat, is het goed om de verlichting wat langer aan te laten.

Rozemarijn water geven en bemesten
Het best geef je de planten water door ze een paar keer per week te bespuiten met een plantenspuit, geef vooral niet te veel. Bemest de plant twee keer per jaar, tussen februari en april en in juli of augustus.

Het hele jaar oogsten
De eerste oogst zal in de zomer na zes weken of in de winter na 8-12 weken zijn, vanaf het moment van verplanten. Je oogst de rozemarijn door simpelweg wat takjes af te knippen. Het voordeel van binnen tuinieren is, dat je het hele jaar verse kruiden en groenten kunt oogsten. Lukt binnen tuinieren bij jou niet zo goed? Lees onze 8 tips!

Rozemarijn drogen
Verse rozemarijn is heerlijk, maar je kunt rozemarijn ook drogen! Hang hiervoor de takjes ondersteboven in een donkere, droge ruimte; handig hiervoor is een droogrek. Gedroogd kun je het kruid lang bewaren.

Rozemarijn invriezen
Ook in de diepvries kun je het kruid lang bewaren! Leg de takjes op een bakplaat of dienblad met daaroverheen keukenpapier, doe dit in de vriezer en verwijder de volgende dag de blaadjes van de steeltjes. Deze doe je vervolgens in een vriesbakje. Je kunt rozemarijn op deze manier maximaal 6 maanden bewaren. Zo weet je zeker dat jij altijd voorzien bent van een heerlijk keukenkruid waarmee je veel gerechten goed op smaak krijgt!