Rozen planten: zo doe je dat!

Rozen zijn geliefde planten en een prachtige toevoeging aan de tuin. Rozen planten doe je het best als het blad eraf is en de planten in rust zijn, in de winter tussen eind november en begin maart. Hoe je dit doet, leggen wij je uit.

Rozen planten met kale wortel
Je kunt rozen met kluit of rozen met kale wortel planten. Deze laatste zijn vaak een stuk goedkoper. Je plant ze tussen eind november en begin maart, de periode waarin de rozen in rust zijn. Je kunt dit gewas echter het beste al in december planten. In maart gaan rozen namelijk uitlopen en door ze in december al te planten kunnen ze al haarwortels vormen vóór het groeiseizoen begint, waardoor ze beter aan zullen slaan.

Waar let je op bij het planten?
Er is een aantal zaken waar je bij het planten van rozen met kale wortel op moet letten om ze een zo goed mogelijke start te geven.
• Niet uit laten drogen – Heb je de rozen per post besteld en kun je ze niet direct planten? Maak de wortels dan nat en zorg dat ze niet uitdrogen, dan kun je de rozen wel een week bewaren op een koele plek. Kun je pas na een week of later planten? Kuil de rozen dan in, zodat de wortels met aarde zijn bedekt. Zet de roos voor het planten even in het water, zodat hij goed nat is.
• Planten – Graaf een royaal gat, en maak de bodem en de zijkanten wat losser. Let erop dat het oculatiepunt minstens 5 centimeter onder de grond komt. Dit is de verdikte knobbel iets boven de wortels. Dit is de meest kwetsbare plek van de roos. Na het planten geef je flink water. Omdat de grond in de wintermaanden over het algemeen vochtig is en rozen dan nog in hun rustperiode zitten, hoef je in die tijd verder geen water te geven. Pas in het voorjaar kan het nodig zijn je pas geplante roos regelmatig te gieten.
• Bemesten – Vergeet niet om rozen in maart te bemesten; doe dit bij voorkeur met organische mest. Om je rozen een zo goed mogelijke start te geven, kun je ook rozenvoeding geven. Deze voeding geef je in het voorjaar en in de zomer.

In pot opgekweekte rozen planten
Rozen die je in een pot koopt, kun je het hele jaar door planten, behalve tijdens een vorstperiode. Het planten van deze rozen is een stukje gemakkelijker dan rozen met een kale wortel. Je graaft een ruim plantgat. Eventueel kun je de grond verbeteren met speciale rozengrond. Dit is grond die dankzij veen en mineralen zeer geschikt is voor rozen en helpt bij een betere groei. Zorg er bij het planten voor dat de potkluit zoveel mogelijk in tact blijft en geef daarna ruim water. Plant je een roos in de herfst of winter, dan is watergeven pas nodig als de roos in het voorjaar gaat uitlopen. Bij aanplant in het voorjaar of de zomer zul je direct al regelmatig water moeten geven!