Snoeien in november

Hagen, struiken, fruitbomen en vaste planten. Wat snoei je in november en waar kun je beter van afblijven? Wij leggen het uit.

Hagen snoeien
Normaal gesproken snoei je hagen niet in november. Maar heb je een oude beuken- of ligusterhaag die helemaal uit zijn krachten is gegroeid, dan kun je deze vanaf november tot half maart fors terugsnoeien. Knip of zaag de hele haag tot 10-20 cm boven de grond af en bemest hem vervolgens in maart-april. Op deze manier kun je alle bladverliezende hagen verjongen. Ook taxus kun je op deze manier aanpakken; doe dat echter liever in het vroege voorjaar.

Vaste planten
Afgestorven stengels van vaste planten kun je snoeien, maar het is beter om dat pas in het voorjaar te doen. De afgestorven plantendelen zorgen in de winter namelijk nog voor beschutting voor egels, padden, vogels en allerlei insecten. En daarnaast ziet je tuin er ook niet zo kaal uit. Nog een voordeel: de afgestorven plantenresten geven de planten enige bescherming in de winter.

Fruitbomen snoeien
Diverse soorten fruitbomen snoei je in de winter. Maar dit geldt niet voor alle fruitbomen. Steenvruchten zoals (sier)kersen en pruimen laat je in de winter beter met rust. Deze bomen zijn namelijk gevoelig voor gomziekte en loodglans, die in de winter makkelijk toeslaan. Pitvruchtbomen daarentegen snoei je wel in de winter.
• Appel- en perenbomen
Appel- en perenbomen zijn pitvruchtbomen en snoei je dus in de winter (afhankelijk van het weer t/m februari). Snoei kruisende takken die door het hart groeien weg en dun de kroon eventueel wat uit. Halveer bij een leiappel en leipeer de verlengde groei van de gesteltakken om uitlopen van de zijogen te stimuleren.
Let op: pas geplante jonge appel- en perenbomen hebben een aparte manier van snoeien. De hoofdtak van één jaar oude bomen snoei je terug tot ongeveer 75 cm van de grond, tot vlak boven een knop. Dit stimuleert de vorming van nieuwe takken die de onderste gesteltakken zullen gaan vormen. Bij een boom van twee jaar kort je de zijtakken tot ongeveer de helft in en de hoofdtak tot de bovenste zijscheut.

Bessen snoeien
• Zwarte bessen
Snoei van zwarte bessen alle oude takken ieder jaar tot op de grond terug, zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
• Kruisbessen
Knip van kruisbessen alle hoofdtakken tot de helft terug, kort zijtakjes tot 5 cm in en haal overbodige takken weg uit het hart van de struik. Ook de takken van bramen en frambozen die vrucht gedragen hebben, snoei je in het najaar of de winter tot de grond terug.

Druiven en kiwi’s snoeien in november
Alle eerdergenoemde bessen kun je tot ver in de winter snoeien, bij druiven (en kiwi’s) is dit een ander verhaal. De sapstroom van deze planten komt al vroeg op gang, snoei ze daarom in november of uiterlijk december. Snoei de zijtakken van de druif tot twee of drie knoppen van de hoofdtak. Er blijft zo alleen een hoofdtak met kleine zijtakjes over.

Heesters en bomen snoeien in november
Ook hiervoor geldt: bomen en heesters waarvan de sapstroom vroeg op gang komt, zoals esdoorn, berk en haagbeuk, snoei je uiterlijk eind december. Snoei je ze later, dan kunnen de wonden gaan bloeden waardoor de boom verzwakt. Andere bladverliezende bomen kun je nog tot en met februari snoeien. Snoei altijd op een vorstvrije dag.

Rozen snoeien
Snoei je rozen enigszins terug als dat nodig is om ze in vorm te houden en – bij hoge rozen – eventuele windschade te voorkomen.