Tips tegen bladluis in de tuin

Bladluis is een vervelende plaag in de tuin. Door de snelle voortplanting zijn bladluizen altijd in groten getale aanwezig, ze storten zich met z’n allen op jouw planten. Wat je tegen bladluis kunt doen en hoe je een plaag kunt voorkomen? Wij geven tips!

Bladluis in de tuin
Bladluizen zijn groene, gele, witte, zwarte, roze, bruine of rode kleine insecten die zich voeden met plantensappen. Meestal bevinden ze zich aan de onderkant van het blad, op de jonge scheuten of op nieuwe bloemknoppen. Van het jonge, sappige groen smullen ze! Daarom zijn deze insecten vooral in het voorjaar heel actief. Ook op kamerplanten kunnen bladluizen voorkomen.

Wat doen bladluizen in de tuin
Al die kleine beestjes op dat jonge groen is niet alleen een heel vervelend gezicht, ze tasten ook je planten enorm aan. Doordat ze het sap uit de plant zuigen, krult het blad op, wordt het geel en kan het afsterven. Daarnaast laten bladluizen honingdauw achter op de planten. Dit is een plakkerige laag waardoor zonlicht niet meer tot het blad kan doordringen, en planten dus niet goed meer kunnen groeien. Ook verspreiden bladluizen bacteriën van een zieke plant naar een gezonde plant. Kortom, je kunt bladluizen beter bestrijden, of nog beter: voorkomen!

Bladluis bestrijden
Bladluis bestrijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een mengsel van zeep met water en spiritus over de plant te sproeien. Maar nog effectiever en ‘groener’ is de plant gewoon af te spuiten met een harde straal koud water. De bladluizen vallen eraf en kunnen onmogelijk terug klimmen. Bij je planten in de tuin helpt een regenbuitje dus al. Wat ook helpt, is de planten afspuiten met een aftrekstel van ui en knoflook. Bladluizen kunnen niet tegen de intense geur.

Bladluizen voorkomen
Bladluizen voorkomen kan door onderstaande manieren toe te passen in je tuin:
• Natuurlijke vijanden
Bladluizen hebben veel natuurlijke vijanden, zorg dus dat deze vijanden welkom zijn in jouw tuin. Lieveheersbeestjes en de larven van lieveheersbeestjes bijvoorbeeld, zij eten samen op een dag ongeveer 800 bladluizen! Ook sluipwespen en hun larven smullen van bladluizen. Je heet deze natuurlijke vijanden welkom in je tuin door bloemen zoals het afrikaantje in je tuin te planten of onze lieveheersbeestjes bloemenmix te zaaien.
• Geurige planten
Zoals je hierboven al kunt lezen, houden bladluizen niet van de geur van uien en knoflook. Door een telg uit de uienfamilie in de buurt van bladluisgevoelige planten, zoals rozen, te zetten houd je de bladluizen uit de buurt. Plant bijvoorbeeld een paar tenen knoflook of wat bieslook aan de voet van je rozen . Bieslook zorgt direct voor vrolijke bloemen! Ook met dit vrolijke bloemenmengsel special tegen bladluizen houd je bladluizen op afstand.
• Andere lekkernijen
Houd bladluizen bij je jonge planten en groenten weg door andere lekkernijen voor de insecten in de buurt te planten. Oost-Indische kers is zo’n plant waar bladluizen dol op zijn. Bladluizen laten andere planten met rust en genieten van het jonge blad van de Oost-Indische kers. Oost-Indische kers geeft lekkere eetbare bloemen, dus past prima in de moestuin!