Tuinonderhoud in april

Het ruikt heerijk fris naar de lente, er bloeit steeds meer in de tuin, de vogels maken nestjes en komen fluitend de dag door. In april is het seizoen weer begonnen en dat brengt het nodige tuinonderhoud met zich mee. Waar het tuinonderhoud in april uit bestaat? We zetten het voor je op een rij!

Tuinonderhoud in april: planten afharden
Alle kuipplanten die je binnen hebt overwinterd, mogen langzaamaan wennen aan de kou. En dat geldt ook voor bloemen en groenten die je binnen of in de kas hebt voorgezaaid. Doe dit door ze regelmatig buiten te zetten en ’s avonds weer naar binnen te halen. Dit wordt ook wel afharden genoemd. Na de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) is de kans op nachtvorst helemaal geweken en kunnen ze dag en nacht naar buiten.

Rozen planten
Wil je nieuwe aanplant in de tuin? In april is het mogelijk om nog heesters of rozen te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.

Bemesten
April is ook een goede maand om de tuin te bemesten, want planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. Bemest bijvoorbeeld met Wilma Upgrade.

Voorzaaien
Als je in maart nog niet bent begonnen met voorzaaien, kan het deze maand ook nog. Zaai in de kas, in een koude bak of in een kweekkasje op de vensterbank eenjarige, tweejarige of vaste planten. Heb je in maart al het een en ander gezaaid? Dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Geef de nieuwe aanplant de eerste weken extra water.

Het gazon in april
Heb je een gazon? Dan bestaat een groot deel van het tuinonderhoud in april uit gras maaien. Afhankelijk van het weer maai je het nu om de twee weken. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit kan als gevolg hebben dat het gazon er hobbelig uitziet of dat er verschil in kleur is. Bemest het gazon ook regelmatig. Heb je je gazon in maart nog geen opknapbeurt gegeven, dan kan dat deze maand ook nog. Door te verticuteren haal je mos en viltresten uit de grasmat en trek je meteen de bovenlaag wat open waardoor er meer zuurstof in de bodem kan dringen. Zaai het gazon daarna eventueel door om weer snel een volle grasmat te krijgen.

Snoeien in april
Enigszins vorstgevoelige planten zoals lavendel en Salvia officinalis kun je nu snoeien om ze mooi compact te houden. Knip nooit tot in het kale hout, want anders is de kans groot dat deze halfheesters niet meer uitlopen. Snoei begin april ook de vlinderstruik en boerenhortensia’s mocht je dat nog niet hebben gedaan.

Onkruid wieden
Nu alles weer gaat groeien, zie je waarschijnlijk ook het onkruid op verschillende plekken in de tuin opduiken. Begin op tijd met onkruid wieden en gebruik waar nodig bestrijdingsmiddelen, het liefst op natuurlijke basis.