Tuinonderhoud in augustus

Snoeien, zaaien, maaien… wat moet er precies deze maand in de tuin gebeuren? Wij zetten het tuinonderhoud van augustus voor je op een rij. In augustus neemt de groei en bloei van de meeste planten langzaam af, neem daarom - naast het tuinonderhoud in augustus - ook tijd om te genieten van je tuin!

Tuin vakantieklaar maken
Als je in deze maand op vakantie gaat, is het goed om voor vertrek nog wat extra aandacht aan je tuin te geven. Maai het gras en verwijder zoveel mogelijk onkruid, zowel uit het gazon als uit de borders. Zet planten in potten zoveel mogelijk in de schaduw en vraag of iemand in de buurt ze water wil geven. Lees meer tips over het vakantieklaar maken in tuinonderhoud in juli.

Zonnebloemen
Een tuinklusje dat echt bij het tuinonderhoud in augustus hoort, is de zonnebloemen verzorgen. Ze hebben deze maand wat meer aandacht nodig, daarom een aantal handige tips voor je op een rij!
❀Geef de planten regelmatig water en plantenvoeding: ze kunnen dat deze maand goed gebruiken tijdens hun groeispurt.
❀ Bind hoge zonnebloemen tijdig vast aan steunstokken. Zo voorkom je dat de planten omwaaien.
❀Snijd na de bloei de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af. Leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. De pitten en zaden kun je later voeren aan de vogels of bewaren voor het volgende jaar.

Rondje plukken
Pluk alle uitgebloeide bloemen steeds weg. Zo bloeien de planten langer en geniet je van meer kleur! Oogst direct de zaden van uitgebloeide bloemen, laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw en bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis. De zaden komen volgend jaar weer van pas!

Water geven
Kuipplanten beginnen zich langzamerhand voor te bereiden op hun rustperiode. Omdat ze minder hard groeien, is bemesten niet meer nodig. Geef de planten wel genoeg water.

Planten verjongen
Augustus tot en met oktober is de beste tijd om je vaste planten te hergroeperen, verjongen of verplaatsen. Spit de plant voorzichtig los en verdeel hem daarna in stukken met een spade of scheur hem met de hand. Zet de plant(en) vervolgens op de juiste plek in de tuin. Nu de grond nog een beetje warm is, maakt de plant sneller nieuwe wortels aan.

Het gazon in augustus
Verwen deze maand het gazon nog één keer met mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen wordt voorspeld, zodat de voeding er goed in kan trekken. Stel de messen tijdens warme dagen wat hoger af, zo blijft het gras langer en is de kans op verbranding door de zon kleiner. Maai het gazon om die reden in de zomer ook het best in de avond. En sproei het gazon ’s avonds om snelle verdamping van het water te voorkomen. Sproei liever een aantal uren achter elkaar dan dagelijks een kwartier.

Nieuw gazon aanleggen
Ook is augustus een prima maand om een nieuw gazon aan te leggen met graszoden of zaad, maar doe het niet bij erg warm en droog weer. Gebruik een speciale meststof voor aanleg van het gazon om de kans op aanslaan te vergroten.

Snoeien in augustus
Wat moet er nu wel gesnoeid worden en wat niet? Door middel van de onderstaande tips wordt het tuinonderhoud in augustus een stuk makkelijker.
1. Snoei de coniferenhaag in augustus twee keer. Wanneer je de bovenzijde van de haag smaller maakt, kan er voldoende licht vallen op de basis.
2. Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen, mogen teruggesnoeid worden tot op de grond.
3. Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide Escallonia deze maand af tot zo’n 5 cm boven de grond.
4. Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af.
5. Snoei vanaf eind augustus, begin september de uitgebloeide bloemaren van de lavendel af. Houd wel voldoende groen over, zodat de struik goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 wegsnoeit.

Slakken
Vooral tijdens een natte zomer kunnen slakken grote schade brengen aan het blad van mooie planten. Door goed te zoeken, kun je heel wat slakken verzamelen met de hand en ze verwijderen uit de tuin. Probeer verder zoveel mogelijk vogels naar de tuin te lokken, zij zijn gek op slakken! Ook kikkers eten slakken; een vijver in de tuin zal al snel kikkers lokken. Heb je geen vijver of geen tijd om slakken te verzamelen? Plaats een slakkenval!