Tuinonderhoud in februari: aan de slag in februari

In februari kan het nog steeds behoorlijk koud worden. Maar toch is er, zeker wanneer het niet vriest, genoeg te doen in de tuin. Aan de slag!

Beplanting in februari
Wil je je tuin alvast een beetje opfleuren? Zet dan wat potten met bloeiende primula’s, sneeuwklokjes en violen neer. Deze winterbloeiers brengen direct een vrolijke sfeer in de tuin. Die sneeuwklokjes kun je na de bloei uit het potje halen en in de grond planten, de bolletjes bloeien dan volgend jaar weer!

Sneeuwruimen
Het kan deze maand best nog gaan sneeuwen. Op wintergroene planten blijft de sneeuw dan vaak liggen. Indien dit gebeurt, haal je de sneeuw zo snel mogelijk weg om te voorkomen dat de takken breken door het gewicht. Wordt er vorst voorspeld? Zorg voor goede vorstbescherming.

Snoeien in februari
Ook in februari kan er gesnoeid worden. Nu zijn fruitbomen aan de beurt voor hun wintersnoei. Let op, dit geldt alleen voor pitvruchtbomen. Dat zijn appel- en perenbomen. Steenvruchtbomen als perzik, kersen en pruimen snoei je later pas. Ook kun je in februari bij diverse heesters vormsnoei toepassen; haal kruisende takken weg en ook takken die naar het hart van de plant groeien. De clematis kan, mits hij niet in het voorjaar bloeit en dus ook nog geen bloemknoppen heeft gevormd, ook in deze maand gesnoeid worden. Zorg dat je gebruik maakt van scherp en goed onderhouden gereedschap.

Compost strooien
Is je bodem aan verbetering toe? Dan is dit een geschikt moment om compost te strooien. Nu de beplanting in je borders nog kaal is, kun je overal gemakkelijk bij. Strooi de compost uit over de borders. Dit wordt vervolgens vanzelf door de grond verwerkt, waardoor de bodemstructuur zal verbeteren. Compost is namelijk rijk aan nitraten, nuttige bacteriën en humus. Het voedt je planten en verbetert de bodemstructuur, wat planten vervolgens weer helpt om voedingsstoffen nog beter op te nemen.