Tuinonderhoud in mei

De vaak zonnige meimaand is aangebroken! Vanaf mei is overal in de natuur te merken dat de zomer in aantocht is. De vogels zijn druk in de weer, je kunt zomerbollen planten en van alles zaaien en planten!

Tuinonderhoud in mei: dit kun je zaaien en planten
Wil je wat kleur in de tuin? Dan is mei de perfecte maand om eenjarigen of tweejarigen te zaaien of vaste planten te planten. Denk aan papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven! Maar ook allerlei groenten. Ga je zaaien? Kies dan hier je zaden. Schrijf na het zaaien de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de rand van de pot of op de plek waar je ze gezaaid hebt in de tuin. Dit geeft een decoratief effect en op deze manier weet je altijd welke planten waar staan. Bekijk voor meer inspiratie onze 8 DIY plantenlabels!

IJsheiligen
Wil je er zeker van zijn dat er geen kans op nachtvorst meer is, wacht dan met zaaien tot na de IJsheiligen (11 t/m 15 mei). Ook kun je het best pas na de IJsheiligen je voorgezaaide eenjarige bloemen en groenten buiten uitplanten. Planten in potten afharden kan al wel vanaf begin mei. Je zet ze dan overdag steeds wat langer buiten, zodat ze langzaam wennen aan de buitentemperatuur.
Tip: Bereid de grond in de moestuin en siertuin goed voor, voor je aan de slag gaat met zaaien en planten. Werk zonodig vooraf wat compost door de grond.

Zomerbollen en -knollen planten
Ook zomerbollen en -knollen, zoals dahlia’s, kun je nu planten. Vanaf begin mei kun je de bollen en knollen direct in de grond planten.

Het gazon in mei
Bij het tuinonderhoud in mei kun je niet om het gazon heen! In mei heeft het gazon de nodige verzorging nodig. Heb je het gazon nog niet bemest, doe dat dan nu alsnog. Verwijder regelmatig onkruid uit het gazon en maai wekelijks. Ook kun je deze maand nog prima een gazon aanleggen. Blijft op sommige plaatsen op het gazon een laagje water staan? Los dit op door met een riek in de grond te steken en vervolgens heen en weer te bewegen. Op deze manier kan het water weer wegzakken in de grond. Verticuteren kan ook helpen. Lees hier meer over gazononderhoud.

Vaste planten terugknippen
In mei kun je heel veel (na)zomerbloeiende vaste planten wat terugknippen. Sedum, Helenium, Helianthus, Phlox, Heliopsis, Eupatorium, Veronicastrum, Veronica, Anthemis, Coreopsis, Vernonia en Aster bijvoorbeeld! Ook de hogere Rudbeckia’s en Campanula’s reageren hier goed op. Vijf redenen om dat te doen:
• 1 Bloeitijd vertragen
Wanneer je in mei deze vaste planten een stuk inkort, stimuleer je ze om opnieuw groeischeuten te produceren. De bloemvorming loopt daarmee vertraging op, waardoor deze planten later zullen gaan bloeien dan wanneer je ze niet terugknipt.
• 2 Bloeitijd verlengen
Dezelfde truc kun je toepassen op een deel van de plant, bijvoorbeeld door alle stengels aan de buitenzijde in te korten, maar de rest ongemoeid te laten. Het gesnoeide deel zal dan later bloeien dan het niet gesnoeide deel. De plant bloeit daardoor extra lang door.
• 3 Planten steviger maken
Als je je (na)zomerbloeiers nu een stuk inkort, beperk je de noodzaak te stutten tot een minimum. De planten blijven dan namelijk compact(er) en vallen minder snel om.
• 4 Hoogte beperken
Als je wacht met terugknippen tot de planten helemaal over je pad heen hangen terwijl ze rijk bloeien, moet je eerst de bloemen wegsnoeien en krijg je de plant daarna ook niet meer goed in model. Daarom is het beter om hem nu alvast een stukje terug te knippen
• 5 Natuurlijke vorm
Wanneer je de groeischeuten van je vaste planten terugsnoeit, stimuleer je de vorming van zijscheuten. De energie wordt dan verdeeld over meerdere groeischeuten, met als resultaat dat je meer, maar ook dunnere stengels krijgt. De plant krijgt daardoor een lossere, natuurlijke vorm.
Check voor je aan de slag gaat met snoeien of je wel de juiste snoeischaar gebruikt.

Onkruid wieden
In het voorjaar groeit onkruid het hardst. Verwijder en voorkom het op een milieuvriendelijke manier.