Tuintips november

Het wordt in november al vroeg donker en het kan koud en guur zijn. Maar op droge dagen is het nog steeds heerlijk om in de tuin te werken. Dit zijn de tuintips voor deze maand.

Planten in november
Zolang het niet vriest kun je vaste planten planten of verplanten. Plant bijvoorbeeld winterviooltjes in de border of in balkon- en terrasbakken. Het zorgt direct voor kleur in de tuin! Ook herfstasters en winterjasmijn laten de tuin stralen. En vergeet niet je voorjaarsbollen deze maand nog te planten. Ook fruitbomen kun je planten zolang het niet vriest.

Vorstgevoelige planten en knollen naar binnen
Geven ze (nacht)vorst op? Zet vorstgevoelige planten dan alvast op een vorstvrije plek, bijvoorbeeld in een schuur of op zolder. Rooi ook zomerbollen en -knollen en berg ze op een vorstvrije, droge plek op. Bescherm vaste planten door ze af te dekken met herfstbladeren of een laag compost. Dit is direct goede voeding voor de bodem.

Het gazon in november​​​​​​​
Hark regelmatig het gevallen blad van het gazon om gele plekken te voorkomen. Haal ook het natte blad van het terras en de paden, het kan namelijk erg glibberig worden. Afhankelijk van de temperatuur blijf je het gras maaien, tot de temperatuur onder 7 graden Celsius daalt; dan groeit het gras niet meer. Stel voor de laatste maaibeurt de messen van de grasmaaier wat hoger af, zodat het gras niet te kort de winter in gaat; 4-5 cm is lang genoeg.

Snoeien in november
Bessenstruiken

Zodra bessenstruiken al hun blad hebben laten vallen, is het tijd voor de verjongingssnoei.
Wilgen knotten
Knotwilgen kun je de hele winter knotten. Dit kan ieder jaar, maar is niet per se nodig. Om de twee of drie jaar is ook goed. Snoei knotwilgen minimaal elke drie tot vijf jaar, anders worden de takken te dik waardoor ze kunnen uitscheuren; dit kan grote wonden geven waardoor de knot gaat rotten.
Heesters en bomen
Zolang het niet vriest kun je heesters en bomen snoeien.
Let op: Knip de afgestorven resten van vaste planten niet af in de herfst. Ze beschermen de planten enigszins tegen vorst en geven beschutting aan allerlei kleine beestjes. Snoei ook hortensia’s niet voor de winter en laat ook de uitgebloeide bloemen in gewone hortensia’s zitten. Ze beschermen de vroeg uitlopende knoppen tegen nachtvorst in het vroege voorjaar. Bekijk hier meer snoeitips voor november.​​​​​​​

Meer tuintips voor november
Sluit de buitenkraan af om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
Wil je meer vogels in de tuin lokken? Hang dan een nestkastje en bolletjes voer op.
Vind je je tuin in de winter maar kaal en dor, breng meer sfeer aan door een tuinposter aan de schutting of muur te hangen.
Heb je nog meer tuintips voor deze maand, of waar ga jij mee aan de slag? Laat het weten via onze social media kanalen.