Urban gardening wat hoe en waar

Urban gardening, urban farming en urban agriculture of ook wel stadstuinieren is het verbouwen van voedsel in een stedelijk gebied. Het enige wat je nodig hebt, is een balkon, groot dak, terras of stadstuin.

Urban farming en urban agriculture
Naast het kweken van alleen planten, groenten en kruiden kan urban gardening ook het houden van bijen of zelfs veeteelt betekenen. Dan wordt het ook wel urban farming of urban agriculture genoemd.

Hoe de trend is ontstaan
Urban gardening is een overgewaaide trend uit New York. Het tuinieren gebeurt vaak op een simpel balkon, een groot dak of terras. Voor iedereen is het dus leuk en gemakkelijk om mee te beginnen! New York is niet de eerste stad waarvan je verwacht dat urban gardening groot zou worden, het is immers een van de dichtstbevolkte steden. Toch is de stad New York wereldleider op het gebied van urban gardening. In de stad beïnvloedt urban gardening veel verschillende mensen: van aandeelhouders tot verschillende gemeenschappen. Maar vooral de ‘gewone’ stadsbewoners maken intensief gebruik van urban gardening.

Redenen voor urban gardening
Urban gardening is niet alleen heel erg leuk, het is ook gezond! Je oogst namelijk van je eigen groenten, fruit en kruiden, én je bent milieubewust bezig! Daarnaast hoeft een kleine ruimte je niet tegen te houden, juist niet. Het kan al op een klein balkon, terras of stadstuin.

Verticaal tuinieren
Omdat urban gardening tuinieren op een kleine ruimte is, wordt er veel gebruik gemaakt van verticaal tuinieren. Denk aan een hangende kruidentuin in potten of hanggroenten zoals stoksnijbonen of augurken. Mocht je aan de slag willen gaan met het zaaien van groenten, fruit of kruiden neem dan eens een kijkje op de Wilma’s Tuin webshop! Wij hebben een groot assortiment zaden die je gemakkelijk, snel en goedkoop online bestelt.

Zelf een bewateringssysteem maken
Zoek je een makkelijke en creatieve manier om water te geven aan je groenten, fruit of kruiden en wil je je buren niet (weer) vragen om je urban garden tijdens jouw afwezigheid water te geven. Dé oplossing is een oude (wijn)fles!