Vorstgevoelige planten beschermen: zo doe je dat!

Niet alle planten zijn bestand tegen onze natte en koude winters. Help kuipplanten en andere vorstgevoelige planten daarom een handje door ze te beschermen!

Kuipplanten
Kuipplanten komen van oorsprong uit een warm klimaat. Haal deze vorstgevoelige planten dus naar binnen voor de eerste nachtvorst. Kuipplanten die hun blad behouden zoals oleander, citrusboompjes, dwergpalm en Callistemon zet je ’s winters koel en licht weg, andere soorten kun je zelfs in het donker overhouden, denk aan fuchsia en Bougainvillea.

Mediterrane planten in potten
De meeste planten die wij mediterraan noemen, groeien vaak in de bergen en kunnen dus best wat vorst verdragen. Alleen valt er in Nederland meer regen in de winter, en het is de combinatie van vorst en vocht die funest is voor veel mediterrane planten, zoals oleander en olijfboom. Zet deze vorstgevoelige planten daarom onder een afdak of zet de potten op plantenvoetjes of bakstenen. Staan de potten op schalen? Haal de schalen dan in de herfst altijd weg, zodat overtollig water weg kan lopen. Als de planten te zwaar zijn om te versjouwen, kun je de potten omwikkelen met noppenfolie en/of vliesdoek zodat de wortelkluit, maar ook de pot, extra beschermd is tegen vorst.
Let op Vergeet niet planten die je onder een afdak hebt gezet, af en toe water te geven.

Borderplanten beschermen tegen vorst
Vorstgevoelige vaste planten zoals Gaura, Crocosmia of Penstemon kun je eenvoudig bedekken met een vliesdoek of dennentakken van je kerstboom. Maak voor (half)hoge vorstgevoelige planten, zoals laurier, vijg, perzik, kiwi, Toscaanse jasmijn, palmlelie (Yucca), dwergpalm en Amerikaanse sering (Ceanothus) in de border een soort wigwam. Maak deze met bamboestokken, stro, vliesdoek of jute en bind er touw omheen om de constructie in stand te houden. Maak het af met een lapje stof op de top van de plant. Zo weet je zeker dat de vorst geen schade kan aanbrengen aan kwetsbare planten. Wil je bijvoorbeeld je kiwi of Toscaanse jasmijn beschermen dan kun je er eventueel een rietmat tegenaan zetten.

Rozen beschermen
Rozen zijn vaak kwetsbaar op de entplek, dit is de plek waar de cultivar op de onderstam is gezet. Bij struikvormige rozen en klimrozen zit de entplek vlak onder de grond, bij stamrozen zit deze vlak onder de kroon. Je kunt de entplek het best voor de winter begint alvast beschermen. Bij struikvormige rozen en klimrozen doe je dit door een heuveltje te maken rondom het hart van de struik. Dit kan met grond, zaagsel of houtsnippers. Bij stamrozen kun je de entplek het beste inpakken met vliesdoek.

Zorg voor een beschutte plek
Zet tijdens een strenge winter je potplanten altijd op een zo beschut mogelijke plek, bijvoorbeeld bij een muur op het zuiden. Ook kruiden waar je de hele winter van kunt oogsten, zoals rozemarijn, salie, peterselie en tijm, zet je tijdens vorst het best even op een beschutte plek in de tuin of binnen op een niet te warme plek.

Wintergroene planten beschermen
Wintergroene planten zoals wolfsmelk, camelia, verschillende palmen, olijfbomen en pas geplante wintergroene struiken zoals laurierkers zijn niet alleen gevoelig voor vorst, maar tijdens een vorstperiode kunnen ze ook schade oplopen door felle (ochtend)zon en koude oostenwind. Deze combinatie kan veroorzaken dat het blad snel uitdroogt. Bescherm dus ook wintergroene planten; doe dit met vliesdoek, jute, rietmatten of dennentakken. Noppenfolie of plastic kun je beter niet gebruiken; dat materiaal ademt niet en kan zelfs brandwonden opleveren als de zon overdag schijnt.
Let op! Haal vorstbescherming, zodra het niet meer vriest, gelijk weg. Je voorkomt hiermee dat de planten gaan broeien en rotten (of zelfs verbranden).
Heb je een moestuin? Vergeet dan niet ook je moestuin winterklaar te maken.