Wat je nog niet wist over potgrond

Potgrond kent iedereen. Maar wist je dat er veel verschillende soorten potgrond bestaan en dat het een substraat is? Wij vertellen je wat je nog niet wist over potgrond.

Substraat en potgrond
Substraat is een overkoepelende term voor alle soorten kweekmediums. Het is een term die vooral gebruikt wordt in de professionele tuinbouw. In de volksmond hebben we het meestal over potgrond. Substraat is er in meerdere vormen, zo is er substraat in aardevorm, kokosvorm en hydrovorm. Potgrond is de aardevorm, deze bestaat onder andere uit veen, maar ook hier zijn veel verschillende soorten in.

Verschil tussen potgrond en kokossubstraat
De belangrijkste verschillen tussen de diverse substraten is de luchtigheid en watervasthoudendheid. Bij kokossubstraat is de luchtigheid en watervasthoudendheid bijvoorbeeld veel hoger dan bij potgrond. Dit zorgt ervoor dat kokossubstraat water en eventueel toegevoegde meststoffen beter vasthoudt dan potgrond. Het heeft als voordeel dat de voedingsstoffen sneller opgenomen worden door de wortels van de plant. Daarnaast zorgt kokossubstraat voor een goede drainage bij overtollig water. De planten krijgen hierdoor niet te veel water. Potgrond houdt in tegenstelling tot kokossubstraat vaak te veel water vast. Dit betekent dat de wortels van planten bij overtollig water eerder wegrotten.

Luchtigheid in potgrond
Potgrond verliest zijn luchtigheid naarmate deze vochtiger wordt. Wanneer kokossubstraat vochtiger wordt, blijft de luchtigheid gelijk en dat is belangrijk voor de plantenwortels. Want in een luchtige bodem krijgen ze voldoende zuurstof en zullen de planten goed groeien.

Verschillende soorten potgrond
Er bestaat universele potgrond die voor alle planten geschikt is, maar om de plant meteen van de juiste voedingsstoffen te voorzien kun je het best kiezen voor special samengestelde potgrond. Dit zijn bijvoorbeeld Orchidee grond, Anthurium grond, Palmen grond, Cactus grond, Bonsai grond. Ook kun je universele potgrond mengen met bijvoorbeeld cocolite​​​​​​​ om de grond wat luchtiger te maken.

Gezonde planten begint met een goede bodem en meststoffen
De juiste bodem en voeding zijn van essentieel belang als je lang van je planten en moestuin wilt blijven genieten. Veel mensen geven geld uit aan beplanting en zaden of aan de aanleg van een tuin. Het voeden van de plant wordt daarna vaak vergeten. Door voeding toe te voegen aan het gietwater voorzie je de bodem van voldoende voedingstoffen. Het resultaat is: grotere en meer bloemen, of in de moestuin grotere en meer vruchten of groenten. Het goed onderhouden van je tuin doet zo niet alleen de planten goed, ook jij geniet van het resultaat! Je krijgt er een prettig gevoel van en zo is de cirkel rond. Wilma’s Tuin laat niet alleen de planten stralen, maar ook de mens.