Zo maak je een verticale moestuin met een pallet

Weinig ruimte tot je beschikking, maar wel je eigen groenten en kruiden kweken? Dat kan heel handig met een verticale moestuin. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om deze zelf te maken. Wij leggen je uit hoe!

Verticale moestuin
Verticaal tuinieren wordt, zeker in de stad, steeds populairder. Niet zo vreemd, want het is een simpele manier om op weinig ruimte groenten en kruiden te kweken. Voordelen van een verticale tuin zijn:
- Het neemt weinig ruimte in
- Minder onderhoud dan een tuin
- Weinig kans op onkruid
- Ook geschikt voor op het balkon

Zelf maken
Je kunt zelf heel gemakkelijk een verticale tuin maken met behulp van een pallet. Zo ga je te werk:
Benodigdheden:
- Houten pallet
- Potgrond, Cocolite-11
- Plantgoed in potjes
- Anti-worteldoek
- Nietpistool
- Grof schuurpapier

Aan de slag:
1. Schuur het ruwe hout van de pallet op; dit voorkomt daarna vervelende splinters.
2. Zet de pallet op zijn kant. Bedek één kant - die straks tegen de muur komt - en drie zijkanten met het anti-worteldoek. Eén kant en één zijkant laat je open, zodat je daar straks de plantjes in kunt zetten.
3. Niet het anti-worteldoek goed vast. Verstevig ook de zijkant, die straks de onderkant is, goed.

Planten:
1. Haal de plantjes uit hun potjes en dompel ze kort onder in een emmer water.
2. Vul de onderste gleuf van de pallet met potgrond en plant hierin de plantjes.
3. Druk ze goed aan.
4. Ga zo door met de resterende gleuven, tot de pallet vol is. Beplant tot slot de bovenkant. Druk de planten steeds goed aan en geef water.

Decoreren
Je kunt je zelfgemaakte verticale moestuin natuurlijk ook decoreren. Voordat je het anti-worteldoek aanbrengt, kun je bijvoorbeeld de latten in verschillende vrolijke kleuren verven. Wil je een wat rustigere decoratie? Gebruik dan krijtbordverf op de latjes aan de voorkant. Schrijf hier op welke plantjes op die plek groeien.

Wilma’s Tuin
Met zo’n verticale moestuin in een pallet heb je een echte trend te pakken. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ook als je een gewone tuin hebt, wil je dat deze zo lang mogelijk blijft stralen. Dit betekent een deel tuinonderhoud. Op www.wilmastuin.nl vind je alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want… Wilma’s Tuin laat je planten stralen!