
Zo verzorg je je kamerplanten in de winter
Koud en dan weer warm, weinig licht, droge lucht door de centrale verwarming... De winter is ook voor kamerplanten geen pretje. Met deze tips help je je kamerplanten in de winter een handje.
Rustperiode
De winter is voor de meeste kamerplanten een rustperiode. Kijk niet raar op als je geen nieuwe blaadjes ziet, dat hoort erbij. In deze periode is er minder licht, wat nodig is voor fotosynthese en dus ook voor de groei van de plant. De plant groeit dus even niet of wat minder. Dat betekent ook dat je wat minder water hoeft te geven dan normaal. Voor bloeiende planten is de winter geen rustperiode; voor deze planten gaat dit dus niet op. Je hoeft de planten in de winter ook geen plantenvoeding te geven.
Kamerplanten water geven
Omdat de meeste kamerplanten in de winter in rust zijn en niet groeien, verbruiken ze veel minder water dan in de groeiperiodes in de lente en zomer. Ze hebben in de winter dus minder water nodig. Zou je nu net zo veel water geven als in de lente en zomer, dan is de kans groot dat de wortels gaan rotten. In dit seizoen geldt dat de grond beter te droog dan te nat kan zijn. Het bovenste laagje van de grond droogt wat sneller uit, dus voel ook wat dieper in de aarde.
Droge lucht van de verwarming
In de winter zetten we de verwarming graag aan. Maar de warme, droge lucht van vooral de centrale verwarming is niet goed voor kamerplanten. Zeker planten met grote bladeren en tropische planten hebben hier veel last van. Dit geldt voor planten die dicht bij de verwarming staan, maar als je vloerverwarming hebt en er planten op de grond staan, kunnen deze hier ook last van hebben. Zet je planten iets verder van de verwarming of iets hoger van de grond om uitdroging te voorkomen.
Uitdroging voorkomen
Je kunt uitdroging herkennen aan donkere randen om het blad of in het hart van het blad. Om dit te voorkomen, kun je ze in de wintermaanden beter wat vaker benevelen. Verwen je planten door de bladeren een of twee keer per week met een plantenspuit met lauw water te besproeien. Je kunt ook bakjes met water aan de verwarming hangen. Dit water verdampt waardoor de luchtvochtigheid in huis wat hoger wordt. Goed voor planten, maar ook voor onszelf! Ververs het water wel regelmatig om te voorkomen dat er bacteriën in het water ontstaan.
Daglicht
Let erop dat je planten voldoende daglicht krijgen. Planten in de donkere hoekjes van de kamer kun je beter even verplaatsen naar een plek met meer daglicht. Zet ze liever niet in de volle zon.
Tips voor kamerplanten in de winter:
• Probeer de temperatuur (overdag) constant te houden
• Voorkom tocht
• Pas op voor spint en luizen
• Haal dode takjes en bladeren weg
• Niet alleen binnen van planten genieten, maar ook buiten? Bekijk dan deze prachtige tuinplanten voor de winter
• Heb geduld! Het wordt vanzelf weer lente